Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Samonikle biljke
  • 06.10.2018. 18:00

Kako da od bilja iz prirode napravite ukusan obrok

Ako volite eksperimentirati u kuhinji, probajte sa besplatnim samoniklim namirnicama!

Foto: Piabay / Ajale
  • 505
  • 20
  • 0

Ljudi su svakodnevno suočeni sa besparicom, a cijene povrća i voća iz dana u dan rastu. Zato bez obzira da li živite na selu ili u gradu, možete uvijek na svojoj trpezi imati besplatne ljekovite samonikle namirnice. Pronaći ćete ih na obližnjim livadama, proplancima, izletištima, parkovima, pokraj vode. Naravno svaku ubranu biljku obavezno dobro oprati ili čak potopiti u posudu sa vodom i sodom bikarbonom.

Ledena trava ili tušt

Ledena trava raste svuda oko vas, a vi je ni ne primjećujete, ili tretirate kao korov dok je čupate bijesno u svom dvorištu. Prema statističkim podacima, riječ je o najrasporstanjenijem korovu na svijetu, koji je zapravo jestiv i bogat omega-3 masnim kiselimana. Ova biljka je dobra za zdravlje, ali i kao dodatak jelima, a od nje se pravi i salata. Obično se u pripremi hrane koristi mlado lišće, kao i stablo koje je idealno u salatama iili na sendvičima, a koristi se i umjesto brašna kao prirodni zgušćivač hrane.

Salata od ledene trave

Naberite što više mlade ledene trave, operite je i kratko prokuhajte u slanoj vodi. Izvadite je i stavite u posudu, zatim dodajte nasjeckani bijeli luk, prelijte sve to maslinovim uljem, a po ukusu posolite i pobiberite. Sve to izmješajte. Servira se kao salata, ili kao prilog jelima od ribe i mesa.

Kopriva

Ima je na svakom ćošku, brdu, proplanku, a najbolja je kada se bere mlada. Upravo u ovo vrijeme godine ima mlade koprive. Ono što trebate paziti je da vas ne ožari, pa prilikom njenog branja koristite rukavice. Od koprive se  može napraviti veliki broj jela, a pri tome je ova biljka i ljekovita. Listovi mlade koprive obiluju vitaminima C, A, K, B2 i B5. Uz to biljka je prepuna željeza, pa se preporučuje malokrvnim osobama. Od nje se mogu praviti čorbe, varivo, pite, pesto.

Čorba od koprive

  • 300 do 400 grama koprive
  • 2 do 3 mrkva srednje veličine
  • glavica crvenog luka        
  • malo ulja  
  • jaje   
  • dve kašike kukuruznog brašna     
  • so, biber, vegeta

Obariti koprivu, a u šerpu staviti ulje, dodati isjeckan luk i rendanu mrkvu, pa sve zajedno dinstati desetak minuta. U ovo dodati barenu koprivu. Kada provri, razmutiti jaje sa kukuruznim brašnom i u razmućeno sipati jednu kutlaču čorbice, izmješati, pa sipati u šerpu. Naliti oko litru tople vode, začiniti po ukusu i kuhati oko 15 minuta, zatim propasirati ili izmiksati. Služiti po želji sa kiselom pavlakom.

Varivo od koprive

Takođe možete napraviti i varivo od koprive, a cijeli postupak je isti kao i kada kuhate špinat. Znači, potrebna vam je kopriva, bijeli luk, mlijeko, začini, ulje ili putar. Koprivu obarite, isjeckajte sitno i ostalo pravite kao špinat. Veoma zdrav i ukusan brok.

Smoothie od koprive

Samljeti u blenderu šaku ili dvije svježe koprive, sa 300-400 mililitara vode ili jogurta i dodati pola banane. Izuzetno zdrav i ljekovit napitak.

Kopriva
Obrok od koprive se posebno preporučuje malokrvnim osobama (Pixabay / kamilla02)

Maslačak

Ne postoji livada, proplanak, šumica, parkić ili dvorište gdje ne raste ova ljekovita i korisna biljka. Djeca od maslačka prave narukvice i vjenčiće, a ono što je manje poznato da je ova biljka izuzetno jestiva i zdrava za jelo, a pri tome i besplatna. Naime, lišće maslačka se koristi u salatama, a od njega se može praviti i sok. Lišće se može pripremati kao varivo na isti način kao špinat i kopriva. Lišće i cvijet maslačka mogu se osušiti, a zatim ostaviti u teglicu za čaj. Korijen maslačka se može osušiti, zatim ispeći, a onda ga koristiti kao zamjenu za kavu. U salati možete jesti i cvjetove maslačka koji su slatkastog okusa. 

Salata od maslačka

Potrebno:

  • 4 šake listova maslačka
  • limun
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 4 jaja
  • so, biber

Priprema:

Oprati maslačak pa ga sa ostalim sastojcima (osim jaja) izmješati. Ostaviti da odstoji sat vremena, a može i duže. Obariti jaja. Servirati salatu u koju ćete predhodno staviti četvrtinu kuhanih jaja.

Džem od maslačka

U šerpu se stavi 300 svježih cvjetova, prelije se sa tri litre vode. Ovo kuhati na laganoj temperaturi, kad prokuha voda, dodati na kriške izrezane limune (tri limuna) i tri narandže. Kuhajte sve zajedno miješajući dok se sve ne sjedini. Nakon toga, dodati tri kilograma šećera i miješati i kuhati dok se šećer rastopi. Zatim sklonite sa štednjaka te dodajte otopljeni želatin uz mešanje.

Komorač ili divlji kopar

Komorač ili divlji kopar aromatična je začinska biljka. Najbolje uspijeva u kamenitim krajevima. Uglavnom se koristi kao začin i dodatak jelima, a ide uz povrće i voće, stavlja se u salate s avokadom i narandžama ili u salatu sa artičokama i parmezanom. Takođe od njega se može praviti i bijeli sos, a isti je postupak, kao kada se pravi sos od kopra.

Bokvica

Bokvica je takođe samonikla biljka koja raste svugdje oko nas. Postoje muška i ženska bokvica, koje imaju skoro pa isto ljekovito svojstvo koje je poznato već hiljadama godina. Bokvica može da se dodaje kao prilog zelenoj salati, ali i da se priprema na isti način kao špinat.

Bokvica - lijek iz prirode

Ulje od bokvice

Čistu teglu napunite sitno isječenim lišćem bokvice i prelijte maslinovim ili hladno cijeđenim suncukretovim uljem, s tim da mora potpuno prekriti lišće. Zatvorite i stavite na tamno mjesto. Promućkajte jednom dnevno i nakon dvije nedelje procijedite. Možete ga koristiti za kuhanje, ali i za salatu.

Rogač

Raste na drvetu, a mnogi su se sa njim igrali kao djeca, tako što su na "pijaci" prodavali "kavu" ili "pasulj”, ne sluteći kakva ljekovita dejstva on ima i koliko je dobar za zdravlje. Mnogi su ga čak i jeli, jer je veoma sladak. Zbog svoje slasti, rogač je odlična i zdrava zamjena za čokoladu. Njegovo korištenje seže unazad čak 4.000 godina. Suh rogač možete samljeti u električnom mlinu za kavu ili u ručnom milnu za kavu, kao i u nekom jačem blenderu.

Ljiljin kolač sa rogačem

Dobro umutiti dva jajeta, šalicu šećera, šalicu ulja, šalicu mljevenih rogača, šalicu mlijeka, dvije šalice brašna, prašak za pecivo i dvije kašike pekmeza, bilo koje vrste. Sve dobro izmiješati, pa sipati u podmazan pleh i peći u zagrejanoj rerni na prvo na 200 pa na 180 stepeni. Pečen kolač posuti šećerom u prahu.

Rogač
Zdrava zamena za čokoladu (Pixabay /byrev)

Za one koji više vole eksperimente sa mesom, pripremili smo bonus recept!

Vinogradarski puževi

Poslije kiše u obližnjem žbunju, travi ili dvorištu pokupite oko 30 puževa i spremite ukusan obrok. Puževi su veoma ukusni, posebno ako ih znate pripremiti.

Prije pripreme:

  • dvije kašike soli
  • čaša vina od dva decilitra

Prvo kuhanje:

  • voda tri litre
  • puževi

Za drugo kuhanje:

  • litar vina
  • dvije litre vode
  • so i biber u zrnu
  • 1 glavica crvenog luka i jedan češanj bijelog luka

Za skuhane puževe:

  • 250 grama putra
  • tri glavice crvenog luka
  • 4-5 češnja belog luka
  • vezica peršina, majoran, majčina dušica, origano, curry... začini - izbor je po vašem ukusu
  • 2,5 deci kuhanog paradajza

Priprema:

Puževe operite, stavite ih u šerpu i prelijte čašom vina i sa dvije kašike soli. Izmješajte sve to i ostavite dva sata uz povremeno miješanje. 

Poslije ove procedure, puževe ocijedite i kuhajte ih u tri litre ključale vode 10 minuta. Obavezno skidajte pjenu. Vrele puževe izvadite i stavite ih u mlaz hladne vode. Nakon toga, kreće druga tura kuhanja u litri vina i dve litre vode. Posolite i stavite biber u zrnu, kao i cijelu očišćenu glavicu crnog luka i češanj bijelog. Kuhajte na laganoj temperaturi od 150 stepeni oko dva, dva i po sata. Kuhane puževe ocijedite i velikom iglom izvadite iz školjke. Meso puževa opet dobro operite, kako biste sklonili  crne dijelove.

Tako očiščenje ih držite u vodi dok ne napravite sos. Izdinstajte na putru 2-3 glavice sitno sjckanog crvempg luka i 4-5 češnja tucanog bijelog luka. Dodajte puževe, sitno sjeckan peršun, malo majčine dušice, so i biber po ukusu i sok od paradajza da se zajedno krčkaju na tihoj vatri 5-10 minuta.

Prijatno! 


Povezana biljna vrsta

Maslačak

Maslačak

Engleski naziv: Dandelion | Latinski naziv: Taraxacum officinale Wiggers (sin. Leontodon taraxacum L.)

Maslačak je višegodišnja biljka visine 15 – 20 (25) cm. Korijen je vretenast i skraćuje se na kraju vegetacijske sezone. Stabljika je uspravna, šuplja i s bijelim mliječnim sokom.... Više [+]

Rogač

Rogač

Engleski naziv: St. John`s bread-tree, carob | Latinski naziv: Ceratonia siliqua L.

Rogač je drvenasta zimzelena dugoživuća biljka iz porodice mahunarki (Leguminosae). Oduvijek je predstavljao namirnicu važnu u prehrani stanovništva. Potječe iz Sirije i Istočnog... Više [+]

Tagovi

Vinogradarski puževi Bokvica Maslačak Kopriva Ledena trava Rogač Obrok od biljaka


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer