Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kraljica jeseni
  • 16.10.2019. 11:00

Jesen stiže, a slatko od dunja miriše - kako ga pripremiti

Kakva li je to jesen, ako kuhinja ne zamiriše po tradicionalnoj, vrhunskoj, domaćoj poslastici – slatku od dunja? Iako je ovaj narodni, slatki specijalitet zimnice, danas pomalo zaboravljen i danas ga ponekad možemo vidjeti na domaćim trpezama. Zašto? Zato što je neodoljiv.

Foto: Gordana Vila
  • 396
  • 29
  • 0

Čini mi se da i danas, kada zatvorim oči, mogu jasno da vidim bakinu sobu, u njoj njen, stari, drveni ormar i na njemu velike, mirisne dunje. Nijedan osvježivač prostorija za mene nema tako primamljiv miris čistoće, kao dunje, ostavljene da mirišu, sve do zrenja, kada završe u zimnici.

Slatko od dunja, nezaobilazni je dio tradicionalne, domaće zimnice. I vjerujem da tako nije samo u mojoj kući. Iako se danas češće kupuje industrijski pripremljena zimnica, ipak još uvijek ima domaćica koje u oktobru pripreme najčuvenije slatko, od dunje.

Recept moje bake za slatko od dunja

Za jednu mjeru slatka od dunja, moja baka je koristila: dva kilograma dunja,1,4 kg šećera, 0,25 l vode i jedan limun.

Dunje se operu i stave u šerpu s vodom na šporet. Kada voda s dunjama provri, one se brzo izvade, oljušte i isjeckaju na kockice. Od vode u kojima su se kuvale dunje, skuva se sirup od šećera i vode u koji se dodaju isjeckane dunje. I onda se slatko kuva sve dok se ne primijeti da se sa kašike teško odvajaju kapi sirupa. Pred kraj kuvanja, u slatko se stavi i narezani limun. Šerpa sa slatkom pokrije se mokrom krpom, a slatko se sutradan stavlja u tegle.

Poslastica dobrodošlice, ali i lijek

Nekada se slatko od dunja u Potkozarju gostima služilo kao poslastica dobrodošlice. Doduše i danas se smatra jednom od najzdravijih poslastica.

Berba dunja ovisi od namjene

Inače, dunja je od davnina izuzetno priznata u narodnoj medicini. Zovu je i "vitaminskom bombom", a najčešće se koristila za ublažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba. U to se vjeruje do danas.

Dunjin sok pomaže pri liječenju kašlja, dijareje i astme. Kuvana ili pečena dunja u narodu preporučuje se anemičnim osobama, ali i za liječenje upala želudačne i crijevne sluzokože. Koristi se i za liječenje sluzokože ždrijela, krajnika, disajnih puteva, kao i za ublažavanje obilnih menstruacija. Ljekoviti su i čajevi. Čaj od dunjinih sjemenki, prema narodnoj medicini, između ostalog, liječi nesanicu, dok onaj od listova dunje, zaustavlja proliv.


Povezana biljna vrsta

Dunja

Dunja

Sinonim: - | Engleski naziv: Quince | Latinski naziv: Cydonia oblonga Mill.

Dunja kasno cvate (krajem aprila ili početkom maja) i zato vrlo rijetko strada od kasnih proljetnih mrazeva, pa gotovo svake godine obilno i redovito rađa (što nije slučaj s... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Slatko od dunja Recept Ljekovitost dunje Poslastica dobrodošlice Dunja Kraljica jeseni


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.