Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gradska bašta
  • 25.08.2019. 15:30
  • Doboj

Iako su na gradskom asfaltu, Dobojlije ne odustaju od uzgoja u svojim baštama

Većina ih plaća zakup zemljišta, stotinu kvadratnih metara po cijeni od deset KM, a njihov opstanak, osim o vremenskim prilikama, zavisi i od građevinskih preduzimača, jer im se svake godine približi nova višespratnica.

Foto: Depositphotos/rixipix
  • 159
  • 21
  • 0

Na nekoliko stotina metara od centra Doboja, građani uzgajaju brojno povrće u svojim baštama. Krompir je ove godine najbolji, boranija je podbacila, a luk trune, pričaju Dobojlije. Kažu i da su paprike, tikvice, mrkva, krastavci i kupus omiljene kulture među kradljivcima, koji ne prezaju da se iz njihovih bašta posluže.

"Ima krompira, zadovoljna sam. Ovdje imam oko 180 kvadrata zemlje. Što posijem, može mi biti za zimu. Ima deset godina kako sijem ovdje baštu. A kako koja godina, nekada se isplati, nekada ne, kako-kada, sve zavisi od vremena", priča Jela Ninković iz stambene zgrade popularne "sto petice". Jela uzgaja i boraniju, kojoj ove godine vremenske prilike nisu pogodovale, odnosno obilne majske kiše, pa je ostala bez željenog uroda, pišu Nezavisne.

Iz Celjske ulice u baštu skoro svakodnevno već 15 godina dolazi i Milivoje Knežević, koji se pohvalio da je i grašak ovog ljeta dobro rodio i bio je zavidnog kvaliteta, ali stanjem paprike nije zadovoljan.

Većina baštovana plaća zakup zemljišta

"Paprika je zakasnila skroz, eno sad se pojmila i krenula naprijed, nešto će biti. Luk trune svake godine, mi ga ne špricamo, hoćemo da bude čisto, pa crv ga uvijek napadne i nešto strune u podrumu gdje ga ostavimo", priča Knežević.

Ljubav prema biljkama povezala tri žene s 10 hiljada članica Facebook grupe

Ovaj gradski baštovan dodaje da tokom avgusta baštu zaliva vodom s pumpe.

Baštovanstvo na asfaltu je sve češća pojava u Doboju, pa se i mlađi sugrađani mogu sresti kako se, doduše stidljivo, s alatom i korpama spuštaju iz stambenih zgrada u bašte sakrivene iza visokog korova.

Većina ih plaća zakup zemljišta, stotinu kvadratnih metara po cijeni od deset KM, a njihov opstanak, osim o vremenskim prilikama, zavisi i od građevinskih preduzimača, jer im se svake godine približi nova višespratnica.

Pijaca je skupa, bore se da što manje kupuju

Osim povrća, u baštama se uzgaja i sezonsko voće, ali i raznovrsno cvijeće.

Banjalučani na nekada zapuštenom gradskom zemljištu danas uzgajaju bio povrće

"Jagode ne uzimam svojoj djeci na pijaci, iz bašte mi je sve. Cvijeće je tu, gladiole", rekla je Brankica Savić, dok njena baštenska komšinica dodaje da i ona gleda da što manje zalazi na pijacu, a da više ubere u bašti.

"Borimo se da što manje kupujemo. Pijaca je skupa, ko ima 250 maraka penziju i ima svoj stan ne može plaćati dažbine i lijekove te uzimati povrće na pijaci", požalila se Bosiljka Šaporac.


Izvori

Nezavisne novine


Tagovi

Doboj Bašta Uzgoj povrća

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁