Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slatka zimnica
  • 31.10.2018. 08:00

Hitna pomoć za neuspjelu slatku zimnicu

I najboljima se dogodi da se na pekmezu uhvati plijesan ili se u kompotu pojave mjehurići. Sve to možete popraviti ako otkrijete problem na vrijeme.

Foto: Bigstockphoto/Keith Homan
  • 186
  • 14
  • 0

Pažljivo ste se držali svih uputa za pripremu slatke zimnice, ali dogodilo se da se sadržaj poneke staklenke počeo kvariti - na površini se skupila plijesan ili su se u kompotpu pojavili mjehurići. Neka vas to ne obeshrabri jer se stvar može popraviti ako ste primjetili na vrijeme. 

Evo nekoliko promjena koje možete primjetiti na zimnici i načina na koji ih popraviti. 

Kristalići šećera na površini znače da pekmez nije dovoljno kiseo, a uzoraka može biti više. Moguće je da je provrio prije nego što se šećer do kraja otopio ili ste stavili previše šećera. Također, moguće je da ste pekmez za vrijeme kuhanja previše mješali ili ste ga jednostavno predugo kuhali. 

Lijek za ovu pojavu je da izvadite pekmez iz staklenki, ponovo ga prokuhate i dodate limunov sok. Sipajte ga vrelog u čiste i suhe staklenke. Ako je malo kristala na površini, bit će dovoljno da neotvorenu staklenku stavite u pećnicu i polako je zagrijavate da se šećer otopi. 

Najvažnija pravila za izradu domaće zimnice

Plijesan je važno na vrijeme otkriti, još dok je u obliku malih, sivih točkica, kada čitav sadržaj još nije potpuno pokvaren i dok se može spasiti. Uzroka i ovdje može biti više. Moguće je da ste zimnicu stavili u vlažnu staklenku ili možda niste stavili dosta šećera. Možda niste dobro zatvorili staklenku ili ste ju držali na vlažnom mjestu. 

Što vam je činiti? Odstranite gornji sloj i odmah potrošite zimnicu. Također, možete ju prokuhati uz dodatak malo šećera. No, ako ima i malo promijenjen miris, radije sve bacite, a drugi puta pripazite. Provjerite je li ostatak zimnice na suhom i tamnom mjestu. 

Vrenje prepoznajemo tako da se zimnica počne nadimati i javljaju se mjehurići. Uzrok je loša kvaliteta voća (ili povrća). Možda ste stavili premalo šećera ili ste sadržaj prekratko kuhali. Također, moguće je da ste ju držali na vlažnom i toplom mjestu. 

Ako na vrijeme primjetite znakove nadimanja i mjehurića, prvo provjerite je li se promijenio okus (ima li alkoholni okus onda je već provrelo), ako nije, prokuhajte i na svaku staklenku dodajte sok od pola limuna. Najbolje je da sadržaj odmah potrošite, dok se nije dokraja pokvario. 

Slatka zimnica od povrća

U slučaju da ne koristite kupovnik pektin, može se dogoditi da ste dobili prerijedak pekmez. Ova se pojava koja događa ako ste ga pravili od voća koje se teško zgušnjava ili ste stavili premalo šećera ili ste ga prekratko kuhali. 

Izlijte ga u posudu i kratko prokuhajte kako ne bi uništili preostale vitamine i okus. Na svakih 45 do 50 dkg pekmeza dodajte po 5 dkg šećera rastopljenog u tri žlice vode i sok od jednog limuna. A jednostavno možete koristiti i kupovni pektin. 

Prekuhani pekmez (pregust), ali ne i zagoren, da se spasiti ako u staklenku dodate malo kipuće vode i promiješajte s potpuno čistom žlicom. Možete i cijelu količinu, iz svih staklenki malo prokuhati s dodatkom vode i vratiti u čiste i suhe staklenke. 

Preslatki pekmez prokuhajte s malo vode i limunovog soka. 

Ostalo vam je starog, otvrdnulog pekmeza od prošlih godina? On se može bez problema koristiti, ali ga za bolji okus prokuhajte s malo voćnog soka ili soka od kompota. 


Tagovi

Slatka zimnica Popravljanje zimnice Plijesan na pekmezu Prerijedak pekmez Pregust pekmez Pekmez


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.