Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Njega pasa
  • 05.09.2020. 13:30

Evo kako da pripremite psa za jesenje dane

Kako bi vaš ljubimac uživao u jesenjim danima, bitno je urediti dvorište u kom boravi. Obavezno povedite računa da je ograda cijela, kako ne bi imao gdje da se provuče i pobjegne. Održavajte mu dlaku, hranite dobro i ne zaboravite na vodu.

Foto: JumpStory
  • 165
  • 55
  • 0

Ljudi koji imaju pse prema njima se ophode kao prema članu porodice, bilo da ih drže u stanu kao kućne ljubimce ili ih drže u dvorištu kao čuvare. Njega ovih životinja, veoma je važna preko cijele godine, ali u smjenjivanju dva godišnja doba, vrlo je bitno da ga na odgovarajući način pripremite za predstojeće hladnije vrijeme.

Dlaka

Jesen je godišnje doba kada se oni više linjaju i kada im u manjem ili većem broju otpada dlaka. Kako biste svom ljubimcu sačuvali sjaj dlake, veoma je važno da je redovno održavate. 

"Psi koji žive u dvorištu, isto kao i oni u gradu iziskuju njegu. Ipak, kada su na selu zahtjevaju malo više pažnje, posebno pred hladnije vrijeme. Dovoljno je da one sa kratkom dlakom četkate jedanput nedjeljno, a dugodlake trebalo bi češljati svaki dan. Preporuka vlasnicima je da četkanje ponove i nekoliko puta dnevno u periodu linjanja, a to se posebno odnosi ako žive u dvorištu", kaže Milica Vujičić, grumerka odnosno frizer za pse.

Četiri istine i zablude o njezi i zdravlju pasa

Do opadanja dlake dolazi najčešće na proljeće i u jesen kad životinja živi napolju. Kako bi psu i vama bilo prijatno postavite ga na neki sto i počnite sa četkanjem. 

"Ukoliko ima kratku dlaku, poželjno je da se koristi gruba četka sa kojom ćete ga četkati pažljivo i po cijelom tijelu u pravcu rasta odnosno od glave prema repu i od leđa prema stomaku, s tim da ne zaboravite na šapice. Održavanje duže dlake zahtijeva složeniju opremu, poput češlja za raščešljavanje, metalnu i običnu četku, metalni češalj, a ukoliko je jako zamršena preporuka je da koristite i kremu za raščešljavanje." 

Najprije uklanjanje prljavštine pa onda fino češljanje

Prema njenim riječima, prvo se četkanjem uklanja sva prljavština sa psa. Zatim se moraju rukama razmrsiti čvorovi, a ukoliko je jako zamršena, namaže se bilo koji proizvodom za raščešljavanje. Nakon što nanesete ovaj preparat, iščetkajte ga 'češagijom' jer ćete na taj način ukloniti otpalu dlaku i na kraju završite sa finim češljem.

"Ovo je vrlo bitno jer seoski psi koji žive napolju s jeseni dobijaju vrlo gustu i kvalitetnu dlaku koja će im odlično poslužiti pred nastupajuću zimu. Takođe na ovaj način se uklanjaju se i mrtve ćelije koje mogu ponekad biti opasne po zdravlje kože ljubimca", objašnjava naša sagovornika.

Dvorište i kućica

Kako bi uživao u jesenjim danima, bitno je urediti dvorište u kom boravi. Obavezno povedite računa da ograda nema rupa i prolaza, kako ne bi imao gdje da se provuče i pobjegne. Ukoliko je ona na nekim mjestima oštećena, najbolje bi bilo da je zavarite, ukoliko je metalna ili da zamjenite daske, ako je riječ o drvenoj. 

Najbitnije od svega jeste sagraditi mu kućicu i naravno ne držati ga na lancu, već ga pustiti da se slobodno kreće, a ukoliko padne kiša sam će naći put do svog doma.

Mladen Goronjić godinama uzgaja oko 15 vrsta i 40 rasa životinja

Ako pas živi napolju, jesen je idealno vrijeme da mu obezbjedite krov nad glavom, a ukoliko ima kućicu, provjerite da nije može propala. Ona bi morala biti udobna i komforna, kako bi vaš ljubimac imao dovoljno prostora kad legne u nju. Najbolje su se pokazale drvene kućice koje su izdignute od tla. Poželjno je da zidove izolujete, tako što ćete ih napraviti od dasaka, a između njih u sredinu staviti stiropor.

Tako će njegov dom biti topao. Dno bi trebalo tapacirati kako bi se sakupljalo manje prljavštine. U principu sve kućice grade se po istom principu, a najbolje su one rasklopive, koje se mogu rasklapati, kako bi se lakše očistile.

Kada je riječ o građi, najbolje bi bilo da bude od drveta koje sadrži smolu, a u pitanju je bor, kedar i jela. Mirisi ovog drveća odbijaju parazite. Savjet je i da se ne postavljaju u pravcu sjevera ili na suncu, već bi optimalna bila zavjetrina gdje će biti zaštićeni od promaje.

Ishrana

Veliki broj vlasnika zna za onu izreku koja glasi: "U jesenjem i zimskom periodu, psima treba više hrane". Ovo je djelimično tačno jer se odnosi na seoske i one koji žive u dvorištu.

Za ljubimce koji žive u boksovima, dvorištu, čuvaju imanje ili idu u lov, potrebna je pojačana hrana jer im se dešavaju metaboličke promjene. One se usklađuju upravo ishranom. U jesen bi polako trebalo povećavati energetske potrebe organizma, kako bi održali stalnu tjelesnu temperaturu i u zimskim uslovima.

Briga o psu tokom zime

Hrana u jesenjem odnosno zimskom periodu trebalo bi sadržati visok procenat proteina (preko 30 odsto, prvenstveno životinjskog porjekla), kao i visok procenat masti sa udjelom oko 20 odsto. Tokom jesenjih i zimskih mjeseci može doći i do dehidracije pa se voda mora mijenjati često jer je aktivnim psima srednje kategorije potrebno minimum oko 360 do 720 mililitara vode dnevno.


Tagovi

Psi čuvari Njega pasa u jesen Ishrana pasa Kućica za pse Održavanje dlake psa Seoski psi


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.