• Tiramisu od bundeve
  • 24.11.2019. 11:30

Bundeva, tikva, buča ili misirača - kraljica jeseni od koje se pravi i tiramisu kolač

Kraljica jeseni, bundeva, oduvijek je bila zaštitni znak naših domaćih njiva. I danas se zbog svojih izuzetno ljekovitih svojstava, često koristi u ishrani. Možda u današnje vrijeme nešto češće kao maskota u obilježavanju "Noći vještica" ili drugih jesenjih manifestacija, ali nerijetko i kao slatkiš.

Foto: Gordana Vila
  • 140
  • 12
  • 0

Bundeva je na prostorima Potkozarja, uvijek bila zastupljena u ishrani. Još od naših baka naučili smo da je miris pečene bundeve u jesen, jedan od najprimamljivijih mirisa domaćinske trpeze.

Od nje su se pravila variva, slane i slatke pite, čorbe i neodoljivi pekmezi. I danas se mnogi recepti čuvaju od zaborava. Nerijetko se bundeve koriste i kao stočna hrana. Prepoznatljive su po atraktivnoj boji, oblicima, a puzava stabljika može narasti i do 10 m.

Ljekovita i hranjiva

Bundeva se ne uzgaja samo zbog jestivog ploda, već i sjemenki, koje djeluju umirujuće, antistresno i antioksidativno, a uz to snižavaju holesterol i poboljšavaju pamćenje.

Džinovske ljepotice: Stambolke su odlično rodile - iskoristite to

Jača imunitet, bogata je antioksidansima i djeluje protiv upala, služi dobroj probavi i zdravlju očiju, a pozitivno utiče i na tjelesnu težinu jer je siromašna kalorijama.

Dovoljno je samo ispeći ju u rerni

Bogat je izvor vitamina i vlakana, a bundevino ulje jedno je od najhranjivijih i najljekovitih vrsta ulja. Djeluje kao diuretik, poboljšava kvalitet kože, sprečava dijabetičku nefropatiju i uravnotežuje hormone, a poznato je i po blagotvornom djelovanju na prostatu.

I danas se na trpezi može naći bundeva na brojne načine, od pečene pa nadalje. Koristi se za pripremu pirea, čorbe, sokova, ali i poslastica.

Sok od tikve prava je energetska bomba - pasteriziran duže traje

Tiramisu od bundeve - gotov za tili čas

Za ovaj kolač potrebno je ispeći jedu zrelu bundevu srednje veličine (težine oko 400 grama). I to je sve, kada je riječ o korišćenju rerne. Kada se ohladi bundeva, ona se oguli i izmiksa. U tu smjesu se doda 250 grama krem sira, umućenog s jednim šlagom i 200 grama šećera i fil je spreman.

Kolač za degustaciju spreman

Na redu je slaganje kolača, a to izgleda ovako – red piškota, namočenih u crnu kafu, red fila i tako do kraja. Tiramisu se na vrhu pokrije debelim slojem čokolade u prahu i ohladi.

Riječ je o izuzetnoj poslastici, visoke hranjive i male kalorijske vrijednosti, koja se savršeno uklapa u jesenji ambijent i posebno je ukusna uz šolju jake, crne kafe. Ako već ne možemo da odolimo slatkišima, neka ovo bude izbor. A ako je bundeva baš iz vaše bašte, užitak je još veći.


Povezana biljna vrsta

Bundeva

Bundeva

Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Bundeve su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivirane vrste u toplim područjima svijeta, a dozrijevaju u kasnu jesen. Korijen je vrlo... Pročitaj više »

Fotoprilog


Tagovi

Tiramisu od bundeve Recept Bundeva Misirača Tikva Buča Kraljica jeseni


Autorica

Gordana Vila

Pišem stalno, čini mi se oduvijek. Veliki sam zaljubljenik u prirodu, a dušu odmaram u svom voćnjaku. Vjerujem u staru izreku: "Onaj ko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi