Zovine su bobice odličan materijal za pripremu vina koje je odlično u zimskim danima i pomaže kod prehlada, gripe, čak akutnog bronhitisa i upale pluća, ali i preventivno, za pojačavanje imuniteta.
Zovine bobice pravi su izvor zdravlja jer sadrže antioksidanse, vitamine C i E, flavonoide, terpene i druge ljekovite tvari koje djeluju antivirusno, antibakterijski i diuretski.
Bobice dozrijevaju u septembru, no prije konzumacije se moraju termički obraditi. Mogu se sušiti za čaj, od njih se može napraviti sirup za imunitet ili ukusan džem.
Također, zovine su bobice odličan materijal i za pripremu vina koje je također odlično u zimskim danima i pomaže kod prehlada, gripe, čak akutnog bronhitisa i upale pluća, ali i preventivno, za pojačavanje imuniteta.
Nakon što ste ubrali bobice, očistite ih od peteljki. Za jednu mjeru, potrebno vam je 3 litre zovinih bobica.
U veliku posudu zapremnine najmanje 10 litara, ulijte 7 litara vode i 2 kilograma šećera te ovu mješavinu kratko prokuhajte miješajući kako bi se šećer otopio. Ostavite da se ohladi do mlačnoga, a onda dodajte izgnječene bobice. Bobice je najbolje gnječiti ručno, ali svakako u rukavicama jer će vam inače na rukama ostaviti tamno crvenu, gotovo crnu boju koje se nećete moći riješiti danima. Nemojte ih ni slučajno mljeti ili miješati u blenderu jer koštice ispuštaju gorku supstancu.
Nakon što ste bobice dodali u slatku tekućinu, promiješajte i zagrijte do 80°C (tekućina ne smije zavrijeti). Nakon toga maknite s vatre, pokrijte i ohdladite.
U ohlađenu masu dodajte 20 g sitno smrvljenog vinskog kvasca. Dobro promiješajte i ulijte u dvije velike staklene posude. Najbolje u dva staklena balona od po 5 litara. Kroz čep svakog balona provedite vrelnjaču - cjevčicu s učvršćenom gazom na vanjskom kraju i vodom u koljencu cjevčice koja će odvoditi ugljični dioksid i spriječiti ulazak sirćetnih bakterija. Čep i cijevčica moraju dobro prianjati, a gaza služi da za vrijeme vrenja u cijevčicu ne ulaze insekti.
U koljenastoj cijevi uvijek mora biti vode kako bi se spriječio ulazak bakterija sirćetnog vrenja. Zato, ako ugljični dioksid isprazni vodu, dolijte drugu.
Temperatura vrenja mora biti oko 20°C kako bi se proces optimalno završio.
Nakon tri sedmice, mlado vino pretočite u sterilne boce. Kod pretakanja pazite da ne mućkate talog. Najbolje je koristiti veliku žlicu ili plastičnu posudu s ručkom i lijevak. Boce dobro začepite i ostavite polegnute u hladnom podrumu do upotrebe.
Rok trajanja ovoga vina je nekoliko godina.
Vino pijte razblaženo s vodom 1:1 (deci vina, deci vode), a možete ga piti i kao kuhano vino uz dodatak klinčića i cimeta.
Tagovi
Autorica