Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vino od zove
  • 08.09.2019. 12:30

Bobice zove - kako napraviti vino

Zovine su bobice odličan materijal za pripremu vina koje je odlično u zimskim danima i pomaže kod prehlada, gripe, čak akutnog bronhitisa i upale pluća, ali i preventivno, za pojačavanje imuniteta.

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 1.610
  • 80
  • 0

Zovine bobice pravi su izvor zdravlja jer sadrže antioksidanse, vitamine C i E, flavonoide, terpene i druge ljekovite tvari koje djeluju antivirusno, antibakterijski i diuretski.

Bobice dozrijevaju u septembru, no prije konzumacije se moraju termički obraditi. Mogu se sušiti za čaj, od njih se može napraviti sirup za imunitet ili ukusan džem. 

Sirup od zovinih bobica - saveznik protiv prehlade

Također, zovine su bobice odličan materijal i za pripremu vina koje je također odlično u zimskim danima i pomaže kod prehlada, gripe, čak akutnog bronhitisa i upale pluća, ali i preventivno, za pojačavanje imuniteta. 

Nakon što ste ubrali bobice, očistite ih od peteljki. Za jednu mjeru, potrebno vam je 3 litre zovinih bobica

U veliku posudu zapremnine najmanje 10 litara, ulijte 7 litara vode i 2 kilograma šećera te ovu mješavinu kratko prokuhajte miješajući kako bi se šećer otopio. Ostavite da se ohladi do mlačnoga, a onda dodajte izgnječene bobice. Bobice je najbolje gnječiti ručno, ali svakako u rukavicama jer će vam inače na rukama ostaviti tamno crvenu, gotovo crnu boju koje se nećete moći riješiti danima. Nemojte ih ni slučajno mljeti ili miješati u blenderu jer koštice ispuštaju gorku supstancu. 

Nakon što ste bobice dodali u slatku tekućinu, promiješajte i zagrijte do 80°C (tekućina ne smije zavrijeti). Nakon toga maknite s vatre, pokrijte i ohdladite. 

U ohlađenu masu dodajte 20 g sitno smrvljenog vinskog kvasca. Dobro promiješajte i ulijte u dvije velike staklene posude. Najbolje u dva staklena balona od po 5 litara. Kroz čep svakog balona provedite vrelnjaču - cjevčicu s učvršćenom gazom na vanjskom kraju i vodom u koljencu cjevčice koja će odvoditi ugljični dioksid i spriječiti ulazak sirćetnih bakterija. Čep i cijevčica moraju dobro prianjati, a gaza služi da za vrijeme vrenja u cijevčicu ne ulaze insekti. 

U koljenastoj cijevi uvijek mora biti vode kako bi se spriječio ulazak bakterija sirćetnog vrenja. Zato, ako ugljični dioksid isprazni vodu, dolijte drugu. 

Temperatura vrenja mora biti oko 20°C kako bi se proces optimalno završio. 

Nakon tri sedmice, mlado vino pretočite u sterilne boce. Kod pretakanja pazite da ne mućkate talog. Najbolje je koristiti veliku žlicu ili plastičnu posudu s ručkom i lijevak. Boce dobro začepite i ostavite polegnute u hladnom podrumu do upotrebe. 

Rok trajanja ovoga vina je nekoliko godina. 

Vino pijte razblaženo s vodom 1:1 (deci vina, deci vode), a možete ga piti i kao kuhano vino uz dodatak klinčića i cimeta. 


Tagovi

Zovine bobice Vino od zove Vino od bazge Vrenje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.