Pretraga tekstova
Bila je vrlo ozbiljna kada me to pitala jer kaže, Izet je uvijek tražio punjene bamije. Objasnila sam joj zašto se ne puni, ali joj i otkrila kako je koristim
Neki dan u bašči okopavam bamiju i dođe komšinica pa me pita: "A šta vam je to što kopate?"
"Bamija."
"Bamija?", čudi se.
"Da, dobila sam sjeme od prijateljice iz Bosne, sijem je već drugu godinu. Moji je vole."
"A jeste je punili kada", pita ona naivno.
"Nisam", nasmijem se i kažem da se ona ne puni. Krenem objašnavati zašto, a ona me prekida:
"Ma to je Izet u 'Lud, zbunjen, normalan' uvijek govorio, da bi punjene bamije."
"Da, znam, čula sam za to, ali nisam gledala seriju", komentiram pa joj objasnim da su punjene bamije isto što i "kad na vrbi rodi grožđe".
Naime, bamija u svojoj mahuni ima pet i više komorica odvojenih žilama i ispunjenih sjemenom. Gotovo je nemoguće izdubiti ih i puniti. Osim toga, beru se dva do tri dana nakon cvjetanja, dok su jako male, svega par centimetara. Mogu i starije, veće, ali tada imaju sjemenke i više celulozoe.
Nije je teško uzgojiti, a kada krene cvjetati i plodonositi, imat ćete je cijele sezone.
U mojoj porodici je jako volimo iako smo je prvi puta jeli tek kada smo je sami uzgojili. Njome je posebno oduševljen moj suprug pa u svako varivo doda i koju mahunu bamije jer zgušnjava jelo, daje mu određenu ljepljivost i posebnu teksturu.
Budući da ne možemo potrošiti sve odjednom, a nemamo je gdje sušiti, spremim ju u zamrzivač pa koristimo po potrebi.
Sušena bamija je mnogo zdravija i ukusnija od ostalih načina konzervacije
Dakle, mi je konzumiramo na najjednostavniji mogući način, no bamija se može koristiti u mnogim jelima, dodaje se slatkoj i kiseloj zimnici, kao što su pekmez ili primjerice ajvar.
Najzdravije ju je jesti svježu jer svaka termička obrada uništava vitamine koje sadrži. Narežite je na tanke kolutiće i dodajte u sezonsku salatu od paradajza, paprike, luka. Njen je okus neutralan pa se slaže sa svakim povrćem i začinima.
Ona je uz piletinu i mrkvu glavni sastojak begove čorbe, klasičnog jela bosanske kuhinje, a može se pirjati uz meso i dodati u sva variva.
Narezana na kolutiće i propirjana na ulju i luku uz dodatak paradajza, odličan je i lagan umak koji se služi uz tjesteninu, rižu, palentu.
Može se pržiti na ulju, pohovati ili roštiljati.
Također se i kiseli, samostalno ili s drugim povrćem kako što su mrkva, luk, paprika, prema receptu za primjerice kisele krastavce ili tikvice.
Tikvice se mogu kiseliti jednako kao krastavci - evo 2 načina
Osim što oplemenjuje svako jelo, ona je vrlo zdrava. Prema istočnjačkoj medicini, njena sluz veže kolesterol, pomaže razvoju crijeve flore i rada jetre, regulira razinu šećera u krvi, pomaže kod probavnih smetnji.
Također je i dosta skupa. Kilogram svježe je 10 eura. Zato iduće godine planirajte uzgoj i uživajte u njenoj dobrobiti.
Jeste probali kada bamiju? Kako ju vi pripremate? Otkrijte nam svoj recept u komentaru ispod teksta.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Bamija Sluz Bamija recepti Punjena bamija Ukiseljena bamija Izet Fazlinović Lud zbunjen normalan Uzgoj bamije Varivo
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Damir Senjan
prije 3 dana
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
prije 3 dana
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
prije 3 dana
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
prije 6 dana
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
prije 1 tjedan
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
prije 1 tjedan
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
prije 1 tjedan
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.