Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadimljavanje
  • 16.09.2023. 12:00

Zoltan Lener sa svojim patentom spasao stabla od izmrzavanja

Njegova mašina za zadimljavanje voćnjaka može da poveća temperaturu u voćnjaku za nekoliko stepeni, taman kada su blagi minusi, da ga održava u plusu.

Foto: Zoltan Lener
  • 113
  • 27
  • 0

Ono što je za kajsiju, ali i drugo voće, kobno su temperature u minusu. Dok je drvo u cvijetu, za jednu noć niske temperature mogu da nanesu štetu kompletnom rodu. Ali, Zoltan Lener iz Ruskog Sela kod Kikinde u Srbiji je pokušao da na svom zasadu na hektaru površine, sa 420 stabala primijeni jednu mjeru uz pomoć svog izuma - "Zmaja".

Njegov patent za zadimljavanje, poput "klimatske mašine", povećava temperaturu u voćnjaku za nekoliko stepeni, pa kada su mali minusi, ona voćnjak održava u plusu.

Lenerov patent za spašavanje voćnjaka od izmrzavanja

Da bi spasio svoj zasad, on je ranije dimio tako što je išao do svake druge-treće voćke, prinosio bale i palio, pa bi se dešavalo da vjetar puše u kontra smjeru, da treba da se prebacuju bale ili su se javljali neki drugi problemi. Zato je razmišljao o jednostavnijem rješenju, do kojeg je kasnije i došao.

Kako patent funkcioniše?

Najveći dio ove mašine čini ložište u koje se ubacuju bale, koje se zatim pale.

"Sa prednje strane se nalazi turbina, koja ne gura, već vuče dim koji se stvara u sistemu, jer je sve zatvoreno, pa nema kiseonika. Zbog toga dimi, a ne gori. Sa druge strane se kroz jednu rupu u istom smjeru gura, i dim se onda usmjerava prema voćki. I sve to je na točkovima", kaže naš sagovornik dodajući da se tu stvaraju velike vrućine pa točkovi treba da budi puni, da se ne bi istopili.

Dim iz ove mašine je dovoljan da poveća temperaturu u voćnjaku za nekoliko stepeni, navodi Lener

"Temperature u ložištu su oko 80 stepeni Celzijusa, možda i više, ali taj dim je dovoljan da u cvijetu ne može da smrzne kada je napolju minus pet ili minus šest stepeni Celzijusa", kaže Lener i navodi da dim dovodi temperaturu do nule.

Princip rada je jednostavan, sa traktorom i mašinom se uđe u voćnjak i prolazi između redova dok temperatura ne pređe u plus. Operacija je onda završena, jer za više od toga nema potrebe.


Fotoprilog


Tagovi

Mašina za zadimljavanje Zaštita kajsije Zaštita od mraza Zaštita od izmrzavanja Patent Zoltan Lener


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#RuralFoto #proizvodnja Zasadi drvo, zasadi cvijet, uzgoji hranu jer zdrava hrana čovjeku je lijek. Ukoliko činimo dobro, naši potomci će ubrati plodove dobrote, a ukoliko činimo zlo, naši potomci se ne mogu nadati dobrome. Proizvesti organ... Više [+]