Njegova mašina za zadimljavanje voćnjaka može da poveća temperaturu u voćnjaku za nekoliko stepeni, taman kada su blagi minusi, da ga održava u plusu.
Ono što je za kajsiju, ali i drugo voće, kobno su temperature u minusu. Dok je drvo u cvijetu, za jednu noć niske temperature mogu da nanesu štetu kompletnom rodu. Ali, Zoltan Lener iz Ruskog Sela kod Kikinde u Srbiji je pokušao da na svom zasadu na hektaru površine, sa 420 stabala primijeni jednu mjeru uz pomoć svog izuma - "Zmaja".
Njegov patent za zadimljavanje, poput "klimatske mašine", povećava temperaturu u voćnjaku za nekoliko stepeni, pa kada su mali minusi, ona voćnjak održava u plusu.
Da bi spasio svoj zasad, on je ranije dimio tako što je išao do svake druge-treće voćke, prinosio bale i palio, pa bi se dešavalo da vjetar puše u kontra smjeru, da treba da se prebacuju bale ili su se javljali neki drugi problemi. Zato je razmišljao o jednostavnijem rješenju, do kojeg je kasnije i došao.
Najveći dio ove mašine čini ložište u koje se ubacuju bale, koje se zatim pale.
"Sa prednje strane se nalazi turbina, koja ne gura, već vuče dim koji se stvara u sistemu, jer je sve zatvoreno, pa nema kiseonika. Zbog toga dimi, a ne gori. Sa druge strane se kroz jednu rupu u istom smjeru gura, i dim se onda usmjerava prema voćki. I sve to je na točkovima", kaže naš sagovornik dodajući da se tu stvaraju velike vrućine pa točkovi treba da budi puni, da se ne bi istopili.
"Temperature u ložištu su oko 80 stepeni Celzijusa, možda i više, ali taj dim je dovoljan da u cvijetu ne može da smrzne kada je napolju minus pet ili minus šest stepeni Celzijusa", kaže Lener i navodi da dim dovodi temperaturu do nule.
Princip rada je jednostavan, sa traktorom i mašinom se uđe u voćnjak i prolazi između redova dok temperatura ne pređe u plus. Operacija je onda završena, jer za više od toga nema potrebe.
Fotoprilog
Tagovi
Autor