Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žute maline
  • 30.07.2020. 16:00

Zašto su žute maline sve traženije na domaćem tržištu?

Iako koštaju gotovo duplo više nego obične, sadnice ove sorte sve su traženije na domaćem tržištu. Način uzgoja gotovo svih sorti zlatnih malina identičan je kao i za crvene, ali su daleko popularnije.

Foto: Zorana Bogdanović
  • 879
  • 26
  • 0

Žuta malina (Fall Gold) je sličnog oblika kao klasična crvena, a zbog manjeg udjela antocijanina, odlikuje je zlatna boja. Plod je generalno mekši i blažeg ukusa nego kod crvenih sorti.

Stručnjaci kažu da zlatna malina uspjeva do 800 metara nadmorske visine, traži propusno, bogato tlo slabo kisele reakcije. Uvijek je proporučljivo dodavanje organske materije, poput treseta, stajnjaka i komposta.

Međutim, da ova sorta nije zahtjevna za uzgoj objašnjava nam naša sagovornica Jelica Bogdanović, penzonerka iz Bečeja (susjedna Srbija, op. ur.).

Ešref Garib: Pčele i maline moraju biti u simbiozi

"Prije više od dvije decenije donijela sam sadnice žute maline iz Makedonije. Tamo su bile uzgajane u podnožju Šar planine i pokazalo se da jednako uspjevaju na ravničarskom tlu. Moram da kažem da ja svoje maline ne tretiram ni sa čim posebno niti ih đubrim. Isključivo orezujem u proljeće, kao što radim i sa onim crvenim. Iako su kućni ljubimci gotovo uništili zasad žute maline, ona se veoma brzo povratila i čak se razmnožila. Izuzetno je otporna", objašnjava Bogdanovićeva.

Može se gajiti i u posudi

Na domaćem tržištu cijena sadnica žutih malina gotovo je duplo skuplja nego kod crvenih sorti. Komad se kreće od 5,65 do oko 8 KM.

Iako se ne mogu saditi tokom cijele godine, idealno vrijeme je jesen ili proljeće na hladnijem području. Preporuka je da se sade na razmaku od 60 cm unutar reda dok međuredni razmak treba da bude oko 2,50 metara, ukoliko se koristi mehanizacija. Pri sadnji je potrebno dodati pregorjeli stajnjak ili kompost i mineralno đubrivo sa više fosfora.

Žuta malina se berbe do početka jeseni

Kao i kod klasične crvene i kod žute izbojci su dugi te ih je potrebno vezivati u špalir uz žicu na visini od 50, 100 i 150 cm od zemlje. Sve nove izdanke, koji potjeraju do maja, treba orezati u ravni sa zemljom, nakon čega se odaberu četiri do pet najzdravijih izdanaka, koji se privezuju uz žicu i pinciraju kasnije na dva metara visine.

Mogu se gajiti i u posudama, pod uslovom da se koristi kvalitetni supstrat i da su saksije minimalne zapremine 10 litara.

Orezivanje u proljeće

Ovoj hibridnoj vrsti potrebni su sunčeva svjetlost i toplota, ali i vlažno tlo. Da bi se podstakao rast i razvoj biljke potrebno je azotno đubrivo. Međuredno dodavanje stajnjaka je poželjno obaviti svake druge godine, najbolje u jesen, kako bi se održao i popravio kvalitet samog malinjaka i zemljište obogatilo hranjivim materijama.

Nakon berbe, potrebno je ukloniti stare izdanke, kako bi se dobro formirali oni koji će donijeti rod. Orezivanje, pak, ide u proljeće.

Pekmez i liker

U zavisnosti od područja na kom je posađena, žuta malina je spremna za berbu od kraja proljeća do početka jeseni.

Nenad Ljubojević: Prerada malina je ključ opstanka malinara

"Ove godine žute maline su mi sazrile prije crvenih. Iako sam u junu ubrala prve plodove, oni se u malinjaku mogu pronaći i sada, krajem jula. Inače, završila sam berbu crvenih. Pošto nemam velike količine žutih, miješala sam ih sa crvenim i pravila pekmez. To nam je porodično omiljeni proizvod od ove voćke. Usput pravim i domaći liker od crvene maline", kaže naša sagovornica.

Da je zlatna malina vrlo ukusna i savršena za kuhanje, govori činjenica da je renomirani svjetski kuhari rado koriste kao specijalan dodatak slatkišima, ali i za atraktivnu dekoraciju jela.


Tagovi

Žute maline Zlatne maline Fall gold Uzgoj maline Đubrenje maline Supstrat Pekmez od maline Liker od maline Tržište maline


Autorica

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.