Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba voćaka
  • 03.02.2025. 07:30

Zašto se dešava da neke voćke ne daju rod nakon dvije, tri, pa i četiri godine?

Za zimsku rezidbu voća moraju da se stvore važni uslovi, odnosno, temperatura vazduha treba da je u plusu, te da se stablo još nalazi u fazi mirovanja, kaže domaćin Milivoje Vajić iz sela Jelića kod Rudog.

Zašto se dešava da neke voćke ne daju rod nakon dvije, tri, pa i četiri godine?
Foto: Shutterstock/Kokhan O
  • 194
  • 23
  • 0

Milivoje Vajić ovih dana osluškuje dah prirode i mjeri temparaturu koja je pogodna, ali će sigurno sačekati još koji dan ili desetinu dana da se uvjeri kakvo će vrijeme biti budući da se rezidba voćaka u ovim krajevima obavlja krajem februara, ali i početkom marta.

Potrebno je znati pravilno voćku orezati

"Da bi se pristupilo ovom, za voćare izuzetno značajnom poslu, treba poznavati tehniku rezidbe. Prvo se dobro pregleda koliko je na granama formirano rodnih pupova", naglasio je te dodao da, ako ih je previše, a da bi plodovi u jesen bili krupniji, potrebno ih je razrijediti i svesti na optimalnu mjeru. Vajić u svom plantažnom voćnjaku pored rijeke Lim ima više od hiljadu stabala jabuka i krušaka.

Upozorava da se rezidba vrši tako da se krošnji omogući maksimalna osunčanost tako što će se skloniti grane koje spriječavaju prodor sunčeve svjetlosti  odozgo ka donjem dijelu krune voćke.

I na plantažnim jabukama treba skidati kape, evo kako

"Takođe se mora voditi računa kako je bujno stablo voćke jer je pravilo ako je na njemu mnogo grana, onda je manje plodova jer razgranatost troši mnogo hrane i vode", ističe.

U nekim voćnjacima roda nema i po četiri godine

Prema njegovim riječima, teško je mnogim seljacima koji imaju zasade voća objasniti zašto se tako oštro provodi rezidba iza koje na zemlji ostaju hrpe mladica voćaka, a stablo i krošnja izgledaju kao osakaćeni.

"Pitam ih da li je važno gajiti na stablu bujne grane ili sočne plodove jabuka ili krušaka", govori ovaj voćar kroz smijeh.

U selima gdje se na voćkama ne primjenjuju savremene agrotehničke mjere događa se često da jabuke ili kruške rode nakon dvije ili čak četiri godine, a njihovi vlasnici ne znaju kako objasniti ovakvu pojavu.

"To može biti ako je oko stabala i na korijenovom sistemu pređubreno, odnosno mnogo stajskog ili vještačkog đubreta i još previše vode pa se dogodi da voćka "sili" trošeći snagu na razvoj krune i grana, a ne na formiranje i jačanje plodova",  objašnjava.

Vajić kaže da i za to ima lijeka jer se u tim slučajevima malo oslabi korijen voćke ili se testerom malo zareže stablo kako bi se spriječio prevelik protok voćnih sokova u grane koje onda bujaju nauštrb plodova.

Rezači voća iz Srbije kao dodatna radna snaga

U početku je godinama morao da angažuje profesionalne rezače voćaka iz Srbije da bi mu pomogli da na vrijeme obavi ovaj posao.

"Ti profesionalci koji zaista znaju posao traže za dnevnicu, pored svih ostalih troškova, po 50 evra, pa je pitanje koliko se njihova pomoć i isplati. Već nekoliko godina sam obavljam rezidbu, a rezultati se vide u obilnom rodu voća i to svake godine", otkriva nam.

Uklonite mumije sa stabala: Poželjno je i krečenje prije proljeća

Vajić ima najveći plantažni voćnjak na području ruđanske opštine.

Priča kako je njegov otac reagovao kad mu je saopštio da će najljepšu njivu pored Lima, koja je bila decenijama hraniteljka porodice i gdje se sijala pšenica i kukuruz, pretvoriti u voćnjak.

"Od voća se ne živi nego od hljeba", savjetovao ga je otac, ali on ipak nije odustao od svog nauma i formirao je plantažu. Sada ima sedam vrsta jabuka i manje sorti krušaka.

Pored prodaje, Vajići su prešli i na proizvodnju sokova, sirupa i drugih proizvoda od voća koji su, zbog prirodne prerade, veoma traženi na tržištu.


Tagovi

Milivoje Vajić Opština Rudo Plantaže jabuka Orezivanje voća u zimskim uslovima


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Više od 60 šakala i drugih predatora odstrijeljeno na Šakalijadi u Derventi koja je okupila više od 1.900 lovaca i drugih gostiju iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Češke.