Plodovi koji ostanu na granama ne opadaju, osim ako se fizički ne otresu sa stabala, bez obzira da li je zima, proljeće ili ljeto
Mumificirani plodovi na stablima jabučastog i koštičavog voća prijetnja su u narednoj vegetaciji jer su leglo spora koje, na proljeće, dolaskom kišnog vremena, vrše rane infekcije plodova, ali i grančica i cvjetova. Iako je hladno vrijeme, dolaskom prvih toplijih dana trebalo bi obaviti krečenje debla stabala.
Plodovi koji ostanu na granama ne opadaju, osim ako se fizički ne otresu sa stabala, bez obzira da li je zima, proljeće ili ljeto. Istina je da zaraze ostvaruju i ako su na zemlji, ali malo koji voćar ima vremena da ih ukloni iz voćnjaka, naročito ako je riječ o većim površinama.
Mumije se formiraju nakon berbe, iako se plodovi ranije zaraze. Riječ je o gljivici Monilinia fructigena, koja napada plodove prije berbe, a prepoznaje se po koncentričnim krugovima bijelih spora na plodovima koji su, dijelom smeđe boje, oko mjesta prodora gljivica.
Gljivica napada skoro sve voćke, počev od šljiva, trešanja, višanja, breskava, pa do jabuka, krušaka i dunja. Najviše ih ostaje na stablima šljiva kod koje se zna formirati i po nekoliko slijepljenih plodova.
Kad se uklone mumije, poželjno bi bilo da se obavi i tretman stabala sa bakarnim preparatima, najbolje na bazi bakar-hidroksida, jer se sporije ispira sa površine.
Osim toga, krečenje stabala trebalo bi da se obavi što prije, počevši od novembra. Ostaci kreča na deblima krečenim u proljeće, nisu dovoljni da se spriječi napad drvenara, koji dovodi do sušenja stabala, u slučaju stresnih uslova, kao što su česte kiše ili suša.
Na deblu se vide ulazne rupice kroz koje je ušao insekt, kao i skupine bijelih gljivica. On se, u jesen, povlači u zemlju, ali ženka opet izlazi u rano proljeće. Sloj kreča na deblu može da smanji njen napad.
Osim toga, kreč spriječava, u velikoj mjeri, i pucanje kore debla, tzv. mrazopuc, od kojeg takođe može da dođe do sušenja stabala. Krečenje u martu ili aprilu nema efekta, već je najbolje da se to obavi najkasnije u februaru, naročito kada je riječ o koštičavim voćkama.
Fotoprilog
Tagovi
Autor