Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita šljiva
  • 16.04.2022. 09:00

Zaštitite šljivu od osica – kako ih suzbiti?

Štetočina ima jednu generaciju godišnje, pa se protiv nje može lakše boriti u odnosu na savijača šljive. Ipak, jedan tretman nije dovoljan ako se ne primijeni u pravo vrijeme

Foto: Bojan Kecman
  • 214
  • 19
  • 0

Sorte šljiva su, u zavisnosti od lokaliteta, u fazi punog cvjetanja ili precvjetavanja. Krajnje je vrijeme da se odradi tretman protiv crne i žute šljivine osice (lat. Hoplocampa minuta i Hoplocampa flava). Ova štetočina može da prouzrokuje opadanje i do 80% tek zametnutih plodova šljiva.

Osice su crne, odnosno žute boje, a dužina im je oko oko pet milimetara. Prezimljava kao lutka, a u vrijeme cvjetanja ženka polaže jaja u listiće čašice cvijeta šljiva. Već nakon desetak dana iz jaja izlaze larve koje se ubušuju u mladi plodić. Ako se tada ne reaguje šteta je nenadoknadiva, tj. čim se na plodiću vidi crna tačka koja predstavlja ulaz larve, to je znak da će plodić da otpadne jer je larva, unutar, zaštićena od insekticida. 

Tretirati u fazi precvjetavanja

Larva izgriza meso plodića i za petnaestak dana završava svoj razvoj. Zajedno sa plodom, u stadijumu pagusjenice, pada na zemlju u kojoj prezimi. Nekada se vidi i kako se pomoću paučine spušta na zemlju što je siguran pokazatelj da je riječ o osici. Srećom, štetočina ima jednu generaciju godišnje, pa se protiv nje može lakše boriti u odnosu na savijača šljive. Ipak, i taj jedan tretman nije dovoljan ako se ne primijeni u pravo vrijeme.

Svaka upotreba insekticida prije precvjetavanja je besmislena

Dakle, u fazi precvjetavanja, kada opadne 2/3 cvijeta, primjenjuju se sredstva protiv ove štetočine. S obzirom na to da su neki insekticidi iz grupe neonikotinoida zabranjeni, moći će da se koriste još najviše godinu dana, tj. dok se ne potroše zalihe, tako da će u narednim godinama, borba protiv osice, biti izazov. O izboru insekticida potrebno je konsultovati se sa stručnim licima.

Svaka njihova upotreba prije precvjetavanja besmislena je, naročito u fazi cvjetanja, što nažalost pojedini voćari čine i na taj način uništavaju pčele. Mnogima je jedan tretman insekticidom i jedini tokom godine u šljivama.

Alternativne mjere suzbijanja 

Hemijske mjere zaštite od osice preporučljive su u većim voćnjacima, dok se u manjim mogu primijeniti i nehemijske mjere borbe. Pošto je larva osice osjetljiva na sve iritirajuće supstance prskanje sa mljevenim biberom, čili papričicama, rasolom, ljutom mljevenom paprikom i sirćetom sa devet odsto alkohola, uništiće je prije nego što se ubuši u plodić. Rezultat je bolji ako nije padala kiša tokom piljenja larvi. U slučaju kiše tretman se mora ponoviti još jednom.

Pomaže i tretiranje vodom u kojoj je bio otopljen crveni i bijeli luk, kao i pelin koji mirisom odbija štetočine jer, osim što im je nepodnošljiv, ne mogu ni da namirišu plodiće šljiva. Može se primijeniti i kaolinska glina koja ima osobinu da iritira tijelo larve prilikom prelaska u plodić.

Preporučuju se alternativne metode suzbijanja osica

Sve navedeno može da se pomiješa zajedno, ali i pojedinačno da se koristi. Najbolje se pokazala kombinacija: sirće, rasol, čili i bijeli luk. Litra sirćeta dovoljna je za 50 litara vode, dvije litre rasola idu u 10 litara vode, ostale biljke i začini dodaju se po volji. Npr. u bure od 50 litara dovoljno je da se stavi litra sirćeta, osam litara rasola i po 100 grama luka, čilija, ljute paprike, mljevenog bibera. Tečnost se promiješa i ostavi jedan dan. Iz ovog bureta odvadi se i procijedi pet litara što je dovoljno za prskalicu od 30 do 50 litara. Biljke se moraju dobro okupati.

Pomaže i list japanske jabuke

Isto tako u suzbijanju osice mogla bi da pomogne voda u kojoj je bilo potopljeno lišće japanske jabuke koje svojim mirisom odbija insekte. U Japanu se takva voda koristi za premazivanje drvenih kuća kako bi se spriječio napad štetnih insekata, naročito crva, na drvo.

Kao dobra metoda za umanjenje napada pokazala se i primjena zelenih ili plavih plastičnih bočica probušenih sa strane, punjenih alkoholom, koji privlači ženku osice.

Prskanja začinima nisu skupa, a zasigurno, ni štetna. Voćari koji imaju do stotinjak stabala trebalo bi da se orijentišu na alternativne metode suzbijanja osica jer tako čuvaju zdravlje sebe i svojih ukućana. Isto tako, malo ko od njih koristi zaštitu prilikom hemijskog prskanja, tj. zaštitne naočale i masku, zbog čega je sve više oboljelih od kancerogenih bolesti.


Fotoprilog


Tagovi

Šljivina osica Japanska jabuka Začini Neonikotinoidi Precvjetavanje


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.