Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opadanje jabuke
  • 21.08.2018. 16:30

Zaštitite opadanje plodova jabuke i spasite berbu

Na ovu pojavu osjetljivije su krupnije sorte kao što je Jonagold i sorte sa kraćom peteljkom kao primjerice Ajdared jabuka.

Foto: Pixabay/Tingeling
  • 2.103
  • 124
  • 0

Sa približavanjem berbe jabuke, potrebno je povesti računa o pojavi prevremenog opadanja jabuke. Ove sezone, uslijed manjeg sadržaja suve materije u plodovima i u zasadima koji su prerodili, očekuje se da će doći do opadanja jednog dijela plodova, piše savjetodavac Mirko Jokić na stranicama PSSRS. 

Na ovu pojavu osjetljivije su krupnije sorte kao što je Jonagold i sorte sa kraćom peteljkom kao primjerice Ajdared jabuka.

Tretmani kao dio redovne prakse

Kako bi spriječili opadanje plodova, koriste se tretmani sa preparatima na bazi NAA (preparat Obsthormon 24A, karenca 7 dana). Osnovni pristup je da se sa tretmanima započne tri sedmice prije berbe, a da se obavi ukupno 2-3 tretmana. Treba napomenuti da efekat jednog tretmana traje 10-15 dana pa ako se tretman ne ponovi, može doći do još izraženijeg opadanja plodova.

Posljednjih godina tretmani protiv opadanja postali su dio redovne prakse u voćarski razvijenim regijama, ističu u PSSRS-u. 

Dobra voćarska praksa je i da se svakodnevno vrši pregled zasada i da se onog momenta kada se primjete prve opale jabuke započnu opisane intervencije.


Tagovi

Opadanje jabuke Opadanje ploda Berba Mirko Jokić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas