Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest za voćare
  • 18.05.2022. 12:00

Zaštitite jagode - uslovi su povoljni za razvoj infekcije

Simptome možemo uočiti već na zelenim plodovima na kojima se stvaraju svijetlo smeđe pjege ispod kojih je meso omekšalo

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 114
  • 8
  • 0

Učestala kiša i visoka relativna vlažnost zraka stvaraju povoljne uslovi za razvoj uzročnika bolesti sive plijesni, gljive Botrytis cinerea. Jagode su u fazi berbe u zaštićenom prostoru, odnosno plastenicima, pa pripazite jer je moguća infekcija.

Iz savjetodavne službe Ministarstva privrede KS, preporučuju da se izvrši preventivna zaštita protiv ove bolesti nekim od fungicida koji su dozvoljeni za tu namjenu u jagodama vodeći računa o karenci. Za primjenu u zaštićenom prostoru primijenite neke od sljedećih fungicida: Geoxe, Scala, Serenade Aso, Polyvcrsuin, Taegro i dr.

Berba na otvorenom počinje u narednih nekolika dana, pa tu možete upotrijebiti sljedeće fungicide: Teldor SC 500, Pyrus 400 SC, Switch 62,5 WG, Signum i dr.

Prepoznajte simptome

Iako se najpovoljnija temperatura za razvoj bolesti kreće od 15-20 °C, uzročnik može inficirati plod na mjestu kapi vode (ako se vlaga zadrži 4-8 sati) uz temperaturu od 13-15 °C. Bolest napada plodove, cvjetove i list u svim fazama razvoja. Simptome možemo uočiti već na zelenim plodovima na kojima se stvaraju svijetlo smeđe pjege ispod kojih je meso omekšalo.

Zaraza je češća kod plodova koji su u dodiru s tlom (Foto: Depositphotos/AndreyPopov)

Na tom mjestu formira se prljavo bijela paučinasta prevlaka koja kasnije dobije karakterističnu "zeleno-sivkastu" boju. Plodovi poprime tamnosmeđu boju. Zaraza je češća kod plodova koji su u dodiru s tlom ili se međusobno dodiruju. Zaraženi cvjetovi se suše i poprimaju izgled spaljenog cvijeta.

Svakako odstrante sve zaražene plodove iz zasada, naručito ako dozrijevanje jagoda i berba traju duže razdoblje.

Primijenite i insekticide

Porastom dnevnih temperature moguća je i pojava štetnika na jagodama kao što su: lisne uši (Aphididae spp.), crveni pauk (Tetranychus urticae), tripsi, stjenice, sovice.

Biološka sredstva za obranu od nametnika

Za praćenje pojave lisnih uši potrebno je postaviti žute ljepljive ploče, a za praćenje tripsa postaviti plave ljepljive ploče. Kada je riječ o uzgoju na otvorenom, zavisno od pojave pojedine vrste štetnika, potrebno je izvršiti zaštitu odgovarajućim insekticidom: Primor 50 WG, Decis 100 EC, Rotor Super, Movento i sl.

U zaštićenom prostoru mogu se primijeniti neki od sljedećih insekticida: Ritmus, Deltagri, Primor 50 WG, Movento i si.


Tagovi

Jagode Zaštita Siva plijesan Fungicidi Botrytis cinerea Lisne uši Crveni pauk


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.