• Zaštita voća
  • 11.05.2019. 10:00

Zaštita jabuke, kruške i šljive pred predstojeću kišu

Prije najavljene kiše, voćarima se savjetuje zaštita voćnjaka sa kontaktnim preparatima na bazi ditianona ili kaptana u kombinaciji sa nekim sistemičnim preparatom.

Foto: Depositphotos/alexandr300574
  • 287
  • 39
  • 0

U većini krajeva Republike Srpske, najavljene su padavine  za period od nedelje 12. do utorka 14. maja, zbog čega je potrebno zaštititi zasade jabuke, kruške i šljive. U zasadima jabuke i kruške, u kojima je od prethodne zaštite palo 20 mm kiše, ili je prošlo više od 4 dana, može se smatrati da je prethodna zaštita isprana i da je potrebno ponoviti tretman, savjetuje Savjetodavna Srpske

Prije najavljene kiše, voćarima se savjetuje zaštita voćnjaka sa kontaktnim preparatima na bazi ditianona ili kaptana u kombinaciji sa nekim sistemičnim preparatom. Zbog najavljenog pada temperature, uz zaštitu je potrebno dodati neki od preparata na bazi aminokiselina.

Voćne vrste ugrožene nepovoljnim vremenskim uslovima

U Zlatnom delišesu, zbog postojanja rizika od pojave rđaste prevlake na plodovima, prije najavljenog zahlađenja savjetuje se primjena preparata na bazi giberelina i kaolinske gline.

Kako smanjiti upotrebu insekticida na kruškama? Kaolinskom glinom

U zasadima šljive, savjetuje se vršenje zaštite u onim zasadima u kojima nije izvršena bilo kakva zaštita tokom proteklog kišnog perioda i to sa preparatima na bazi kaptana u preporučenoj dozi naznačenoj na etiketi proizvoda.


Tagovi

Zaštita voća Zaštita jabuke Zaštita kruške Zaštita šljive Aminokiseline


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi