Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj lubenica
  • 19.07.2017. 12:00

Za kvalitet Elvedinovih lubenica daleko se čuje

U mjestu Grabovac već dugi niz godina proizvodi se jedna od najboljih lubenica na prostoru Unsko-sanskog kantona. Porodica Čuturić ove godine očekuje prinos od 35 do 40 tona.

  • 3.109
  • 297
  • 0

U mjestu Grabovac, u blizini Velike Kladuše već dugi niz godina proizvodi se jedna od najboljih lubenica na prostoru Unsko-sanskog kantona. Proizvođač ovog već prepoznatljivog proizvoda jeste porodica Čuturić, tačnije Mehmed i Emina te njihov sin Elvedin.

Ova porodica je svoju prvu plantažu lubenica zasijala još davne 1989. godine, na površini od jednog dunuma. S vremenom se ta površina širila, tako da je današnja proizvodnja ove osvježavajuće ljetne poslastice rasprostranjena na sedam dunuma plodnog krajiškog zemljišta. Ove godine očekuju prihod od 35 do 40 tona.

Kako uspoređujete današnju proizvodnju lubenice i prije skoro 30 godina? Šta se promijenilo?

Elvedin u polju lubenice

Gledajući na način na koji smo vršili proizvodnju na samom početku, prije gotovo 30 godina, možemo s pravom reći da su se uvjeti za proizvodnju uveliko poboljšali. Sam sistem navodnjavanja koji nam u prošlosti nije bio dostupan je neprocjenjivo pomagalo u uzgoju lubenice, a i drugih kultura. Pored toga, sa dugogodišnjim bavljenjem ovim poslom stekli smo i ogromno iskustvo koje nam pomaže da svake naredne sezone uzgojimo kvalitetnije proizvode, kaže Čuturić.

Imate li kakav tajni recept?

Osim ulaganja ogromnog truda u proizvodnju, nemamo neki specifičan tajni recept.

Na kakve probleme u proizvodnji nailazite?

Pored povremenih vremenskih nepogoda na koje ne možemo ničim utjecati, nismo nailazili na neke ozbiljnije probleme.

Smatram da su ljudi uvidjeli kvalitet našeg proizvoda kao i naš trud da svojim kupcima obezbijedimo samo najbolje.

Ostvarujete li pravo na kakve poticaje?

Poticaji nisu obezbijeđeni za proizvodnju lubenice. A na pitanje jesu li zadovoljni odnosom kantona/države prema proizvođačima, Elvedin kaže budući da uzgojem lubenice ne ostvaruju pravo na poticaje od strane kantona, samim time nije ni razvijen odnos između proizvođača i vlade.

Polje lubenice porodice Čuturić

Sadite li još što osim lubenice?

Pored uzgoja lubenice bavimo se i uzgojem malina koje su zasađene na površini od dva dunuma, dok smo se ranijih godina bavili i uzgojem šampinjona i jagoda. Oko malina je teška situacija, ali mislim da će na kraju biti prihvatljiva za sve, kaže Elvedin.

Organizirao Krajišku bostanijadu

2014. godine organizirao je prvu Krajišku bostanijadu, gdje su obilježavali Dan lubenice s besplatnom degustacijom. Ove godine ne znaju hoće li je organizirati s obzirom na dosta obaveza.


Tagovi

Lubenice Uzgoj Proizvodnja Maline Prodaja Čuturić


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.