Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RIMpro Fruit Thinner
  • 09.04.2018. 10:30

Za kemijsko prorjeđivanje cvjetova i plodova važan je pravi moment

Ukoliko se kemijsko prorjeđivanje ne obavi pravilno, odnosno prorijedi se previše ili premalo, može doći do osjetnih ekonomskih posljedica.

Foto: Pixabay / kisyov
  • 374
  • 19
  • 0

Prorjeđivanje cvjetova ili plodova voća je važan, ali veoma rizičan zadatak u proizvodnji. Ukoliko se ne obavi pravilno, odnosno prorijedi se previše ili premalo, može doći do osjetnih ekonomskih posljedica. Na ovaj posao utiče mnogo faktora, a RIMpro Fruit Thinner je model, koji evropski magazin za voćarstvo EFM predsatavlja kao dokazan u Evropi i Sjevernoj Americi. Ovaj model ne može pokazati da li je prorijeđivanje neophodno, ali može ukazati na uspješnost oprašivanja, kao i na moment kada je drvo najosjetljivije na kemijsko prorjeđivanje.

Prorjeđivanje cvjetova

Moderno voćarstvo zahtijeva da drvo nema više od 100 do 150 plodova, da bi bio uspostavljen balans između prinosa, veličine voća i ponovnog cvjetanja. Nakon što se njih 150 zametne, svi kasniji cvjetovi mogu voditi ka prevelikom orezivanju. Zbog toga bi ih trebalo prorijediti odmah tokom cvjetanja, ili najkasnije kada su plodovi mladi. 

Nakon što počne cvjetanje, kada dnevne temperature dostignu 10 stupnjeva, insekti počinju sa oprašivanjem. Model ukazuje na to kada je 10-50-90% peludi oprašilo tučak. Provjerite u voćnjaku kojeg je datuma otvoreno oko 150 cvjetova po drvetu. Kada su od 10% do 50% oprašeni, imate dovoljno voća za optimalan rod. Tada možete započeti sa sredstvima za prorjeđivanje, kemijskim ili organskim, kako biste zaustavili rast kasnijih cvjetova.

rimpro.eu je internet platforma, koja nudi modele za lakše donošenje odluka kada je riječ o bolestima, štetočinama i drugim važnim pitanjima, kao što je prorjeđivanje, u voćarstvu. Koristi se u više od 40 zemalja svijeta.

Prorjeđivanje plodova

Plodovi su pogodni za prorjeđivanje od šestog do 35 dana nakon punog cvjetanja. Postoje dvije opcije kada se ovaj posao može obaviti. Prvi se određuje na osnovu veličine ploda - od osam do 14 miliemetara. Drugi je zasnovan na balansu ugljikohidrata. Naime, pogodno je obaviti kemijsko prorjeđivanje kada drvo pati od manjka ugljikohidrata i ne može nahraniti sve izdanke i plodove. Sredstvo Brevis može se  koristiti kako bi se naglasio efekat deficita ugljikohidrata. Međutim, potreban je oprez, kako se ne bi koristio u vrijeme kada je prirodno snažan ovaj nedostatak. 

Tri do pet dana slabe osvjetljenosti ili umjetnog zasjenjivanja mogu dovesti do prirodnog opadanja plodova i boljih rezultata sredstava za prorjeđivanje.

Izvor: European Fruitgrowers Magazine, no. 3 / 2018 (110)


Tagovi

Prorjeđivanje Voće Cvjetovi Plodovi Sredstva za prorjeđivanje Rimpro


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97