Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvjetanje voćaka
  • 13.03.2016. 09:30

Vrijeme poludjelo - procvjetali voćnjaci!

Hoće li voćari ove godine doživjeti pravu katastrofu u proizvodnji nekih voćnih vrsta? Sudeći prema preranom cvjetanju nekih najranijih sorata marelica, bresaka, nektarina to bi se, nažalost, uistinu moglo dogoditi.

  • 7.749
  • 1.358
  • 0

Vremenske prilike kao da su poludjele, priroda se prerano probudila, a to bi kasnije moglo u voćarstvu uzrokovati velike probleme. Naime, opasnosti od ranih proljetnih mrazeva nisu prošle, a s obzirom na to da su ranije sorte voća već krenule u proces cvatnje, voćari strahuju da će doći do velikih šteta jer su šanse za mrazeve u ovo vrijeme veoma velike.

Najprije su iscvjetale ranije sorte marelice, što je ipak prerano za ovo doba godine, čak i za te ranije sorte, a ponegdje su počele cvjetati čak i one nešto kasnije sorte. Osim toga, polako sa pupovima kreću i kruške, dok je situacija nešto bolja kod jabuka, trešanja i višanja.

Voćari se pribojavaju katastrofe

marelica
Cvjetovi marelice

Vremenske prilike u posljednje su vrijeme veoma ćudljive i može se svašta očekivati pa je u tom smislu strah voćara opravdan. Najviše su zabrinuti oni koji imaju samo jednu sortu voća, posebno breskve i marelice, jer su u ovom trenutku upravo one najugroženije. Teško da se može očekivati da u idućih mjesec ili dva neće biti jačeg mraza. Cvjetni pupovi izdrže i nešto niže temperature ispod nule, ali otvoreni cvjetovi, osobito osjetljivijih voćaka poput marelica i bresaka, počinju izmrzavati već od temperature minus 1-2 celzijevih stupnjeva, podsjećaju stručnjaci. Tako se posljedice preranog kretanja vegetacije gotovo sigurno mogu očekivati.

Osim problema sa ranijim sortama marelica i bresaka, moglo bi biti problema i sa kruškama jer su pupovi nekih sorata jako nabubrili pa bi i ta osjetljiva voćna vrsta mogla početi cvjetati puno ranije od nekakvih normalnih rokova. Zapravo, većina voćnih vrsta mogla bi osjetiti posljedice ranijeg kretanja vegetacije.

Uz ostale probleme u poljoprivredi, moguću katastrofu voćari bi teško podnijeli

Prema mišljenju nekih voćara, ova je godina do sada bila obećavajuća, voćke su pune cvjetnih pupova i kada bi uslijedila nekakva normalna godina, mogli bi se očekivati rekordni prinosi. Ipak, niske bi temperature, koje je realno očekivati još u ovo doba godine, mogle sve to upropastiti. Voćari se sada samo mogu nadati da neće biti šteta većih razmjera, jer sada sve ovisi o vremenu. Pitanje je što će nam ove godine donijeti globalno zatopljenje s prevrtljivim i nepredvidivim vremenom. Uz mnogobrojne druge probleme u poljoprivredi, moguću katastrofu voćari bi teško podnijeli.


Povezana biljna vrsta

Marelica

Marelica

Sinonim: - | Engleski naziv: Apricot | Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Marelica (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) potječe iz sjeveroistočne Kine, odakle se proširila dalje u svijet. Stabla marelice dospijevaju u rod nakon 3 - 4 godine i... Više [+]

Tagovi

Marelica Kruške Globalno zatopljenje Cvjetni pupovi Izmrzavanja Katastrofa


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 35-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, svojevremeno suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]