Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita krompira i lubenica
  • 19.06.2019. 10:30

Vrijeme pogoduje razvoju bolesti krompira i lubenica - kako ih zaštititi?

Kiša koja je najavljena za ovu sedmicu, koja bi trebala osvježiti brojne usjeve, isto tako pogoduje razvoju bolesti, pa bi bilo potrebno izvršiti zaštitu krompira i lubenice fungicidima čim prilike dozvole.

Foto: Depositphotos/WikimediaImages
  • 432
  • 51
  • 0

Kiša koja je najavljena za ovu sedmicu, koja bi trebala osvježiti brojne usjeve, isto tako pogoduje razvoju bolesti, pa bi bilo potrebno izvršiti zaštitu krompira i lubenice fungicidima čim prilike dozvole. No, sunčani period prije najavljene kiše veoma je pogodovao razvoju plemenjače, kako kod lubenice tako i kod krompira.

Kako prepoznati zarazu krompira?

Poslije prestanka kiše, a čim prilike dozvole da se može ući na parcele, potrebno je izvršiti zaštitu krompira protiv plemenjače fungicidima na bazi: dimetomorf-a, mankozeb-a ili metalaksil-a. Mogu se koristiti fungicidi sa jednom aktivnom materijom, ali poželjnije bi bilo da se koriste kombinovani sa dvije aktivne materije. Crna pjegavost krompira zahvata list, stablo i krtolu krompira, a simptomi bolesti su pojava koncentrisanih pjega okruglog do nepravilnog oblika na listu kao i pojava okruglih utonulih pjega na krtolama, savjetuje Živko Šašić iz PSSRS.

Poslije prestanka kiše, a čim prilike dozvole da se može ući na parcele, potrebno je izvršiti zaštitu krompira protiv plemenjače.

Tretiranje treba izvršiti fungicidima na bazi: azoksistrobin-a ili mankozeb-a. Krompirova zlatica može načiniti ogromnu štetu na parceli. Prva generacija obično prezimljava u zemlji, tako da bi idealna zaštita bila plodored sa kojim bi broj tretiranja sveli na minimum. Međutim, na parceli gdje se nalazi krompir pretežno se pojavljuju od 2 do 4 generacije krompirove zlatice. Prvo tretiranje treba izvršiti čim se uoči pojava zlatice, a naredna zaštita se radi u zavisnosti od stanja na parceli. Zaštita se vrši insekticidima na bazi: metaflumizon-a ili tiakloprid-a. Preporuka je da se vrši kombinacija insekticida, tj. da se kod svakog tretiranja mijenja aktivna materija da zlatica ne bi razvila rezistentnost.

Kod lubenica se javlja i pepelnica

Ogromna količina kiše u proteklom mjesecu dovela je do ponovnog presađivanja lubenica pa su one trenutno u različitim fazama razvoja, od nicanja do puštanje vriježa i prvih cvjetova. U trenutnim vremenskim uslovima najizraženije je pojavljivanje plemenjače lubenice. Po prestanku padavina, a čim se bude moglo ući na parcele, potrebno je izvršiti zaštitu fungicidima na bazi: mankozeb-a, metalaksil-a, azoksistrobin-a ili propimeb-a. Preporučuje se kombinacija različitih aktivnih materija kod svakog tretiranja.

Na parcelama kod kojih je faza razvoja prvih cvjetova potrebno je izvršiti preventivno tretiranje protiv tripsa insekticidom na bazi: formetanast-hidrohlorid-a ili bifentrin-a. Preventivna tretiranja bi trebalo vršiti periodično dok god traje cvjetanje. Isto tako, jedna od značajnih bolesti lubenice jeste i pepelnica koja nastaje poslije kišnog perioda kada imamo povišenu temperatura vazduha i povišenu vlagu. Tretiranje bi trebalo izvršiti fungicidima na bazi: azoksistrobin-a ili bupirimat-a.

Potreban je svakodnevni uvid u stanje na parcelama i preventivno djelovanje, jer samo se tako ostvaruje najbolja zaštita biljaka.


Tagovi

Crna pjegavost krompira Zaštita lubenice Plamenjača Krompirova zlatica


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...