Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prednacrt FAZ
  • 07.05.2022. 13:30

Vrijeme je za radove u maslinicima - ne čekajte s ovim poslovima

Zaštita maslina u maju se obavlja od maslinovog moljca i buhe. Štete su različite, jer se ne javljaju svake godine u istom intenzitetu

Foto: Depositphotos/OlafSpeier
  • 132
  • 11
  • 0

Cijepljenje maslina se obavlja u svrhu izmjene postojećeg sortimenta željenim sortama u uzgoju. Kod cijepljenja u svrhu razmnožavanja kao podloga se najviše koristi mastrinka, Olea oleaster. Također, ako je došlo do loma grana ili sanitarnog reza oštećenih grana, ovim postupkom pod koru formiramo novu krošnju.

Kako u svojim preporukama navode inženjeri agronomije dr.sc. Miro Barbarić i mr.sc. Marija Prlić, iz Federalnog agromediteranskog zavoda, u periodu pune vegetacije kada je cvijet razvijen pogodno je vrijeme za obavljanje ovih radova. Jako je bitno da kod navrtanja pribor koji koristimo (nož za cijepljenje) bude čist kako ne bi došlo do prijenosa patogena. Čišćenje se obavlja različitim dezinficijensima, poput medicinskog alkohola.

Uništavanje korova

Uništavanje korova se obavlja primjenom herbicida ili košnjom korova. Ako se kosi jako je bitno kod iznosa korovne mase na mjesto spaljivanja da se ponaša u skladu s pravilima održavanja vatre na otvorenom. Isto tako je moguće ostaviti zelenu masu na površini maslinika u svrhu malčiranja, kako bi se smanjilo isparavanje vode iz tla.

Ako je maj bez kiše, obavite navodnjavanje (Foto: Depositphotos/kasto)

Ponekad mjesec maj zna biti bez padavina i bilo bi prihvatljivo obaviti navodnjavanje u manjim obrocima.

Folijarna gnojidba u maju po završetku cvatnje s primjenom vodotopivih gnojiva na bazi mikroelementa bora i cinka osigurava oplodnju maslina. Formulacija u primjeni je ovisna o proizvođaču ili postotku udjela elemenata.

Kod folijarne gnojidbe je isto jako bitna čistoća sapnica raspršivača kako bi aplikacija bila što efikasnija. Kod zaštite maslina pesticidima čistoća sapnica je isto važna.

Zaštita maslina

Zaštita maslina u maju se obavlja od maslinovog moljca (Prays oleellus), jednog od glavnih štetnika koji zapreda i izgriza cvjetove i plodove, a na lišću pravi hodnike. Ima tri generacija. Zaštita se obavlja s preparatima na bazi deltametrina, diazinona i dr. Biološki insekticid poput Bacillus thuringiensis var. Berliner subsp. Kurstak, koristi se kod suzbijanja ovog štetnika u fazi ličinke.

Zaštita se obavlja s preparatima na bazi aktivnih tvari (Foto: Depositphotos/sewer12)

Drugi štetnik u maju je maslinova buha (Dacus oleae) koja je štetnik cvijeta, te ploda i ima tri generacije. Štete su različite, jer se ne javlja svake godine u istom intenzitetu pojave. Zaštita se obavlja s preparatima na bazi aktivnih tvari kao i kod pojave maslinova moljaca. Kod redovitog pojavljivanja maslinove buhe važno je ukloniti zaražene grančice i spaliti.

Kod primjene preparata jako je važno držati se uputa proizvođača o dozama  kao i preporukama agronoma u  agro-centrima.


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španija, a slijedi na drugom mjestu Italija. Jedno stablo masline može dati... Više [+]

Tagovi

Maslina Zaštita masline Maslinik Navodnjavanje Miro Barbarić Marija Prlić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer