Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 02.04.2021. 10:10

Vrijeme je za preventivne tretmane protiv prouzrokovača infekcija, pazite i na pčele

Kada se upotrebljavaju insekticidi, osigurati da su oprašivači zaštićeni i ne tretirati zasade u vrijeme cvjetanja voća. Prilikom prihrane, pored preporučenih sredstava, dodaju se takođe i bor, cink i ureea (5kg/ha). 

Foto: Bojan Kecman
  • 179
  • 22
  • 0

Većina zasada jabuka nalazi se u fenofazi početka cvjetanja. Prema riječima Dražena Čekića iz PSSRS, pregledom prouzrokovača čađave krastavosti plodova, kao i pjegavosti listova (V. inaequalis) utvrđeno je da su stvoreni uslovi za infekciju sa prvom pojavom padavina.

Preporuka proizvođačima je da odrade preventivno tretiranje preparatima na bazi mankozeba, kao što je Dhitan M 45, Mankogal 80, Cadillac 80 WP ili Penncozeb WG, poštujući tačno predviđene količine i karencu.  

Proteklih dana temperature su bile nešto veće, evidentna su i javljanja prvih micelija patogena, koji su uzrokovači pepelnice jabuke (Phosphaera leucotriha), naročito kod sorti Ajdared i Jonagold. Kako se najavljuje hladno vrijeme sa kišom, bilo bi dobro zaštiti voće sredstvima sa aktivnom materijom meptildinokap, kao što je recimo Karathane Gold 350 EC, u preporučenoj dozi.

U slučaju folijarne prihrane, može se pored navedenog dodati i bor zato što pospješuje razvoj cvjetova, fertilnost plodova, kao i začeće i pravilan rast ploda. Takođe je potreban i cink zbog optimalnog odvijanja fizioloških procesa, a radi što boljeg stvaranja auksina, potrebnog za rast. Poželjno je još dodati i uree u količini od pet kilograma po hektaru. 

Kod tretiranja, paziti i na oprašivače 

I kruška se nalazi u fazi početka cvjetanja pa joj predstojeća promjena vremenskih prilika neće odgovarati. U tu svrhu, voćari bi trebali odraditi preventivni tretman, na bazi mankozeba. Može se primjeniti preparat na bazi pirimetanila, poput Pehara ili Pyrus 400, u dozama koje su stručnjaci naveli, kako bi se suzbili prouzrokovači čađave krastavosti plodova illi pjegovosti lista kruške (Venturia pirina).

Savjet struke je i da se odradi vizuelni pregled zasada, zato što je u toku piljenje larvi zimske generacije kruškine buve (Cacopsylla pyri) i pravovremeno uočavanje štetnog praga prisutnosti insekta, važno je kako bi se odradilo prskanje voćnjaka na bazi aktivne materije abamektin. Preporučeni su preparati Vertimec 018 EC, Abastate, Kraft 1,8 EW, Vertigo 1,8 EC.

Protiv šljivine osice prirodnim putem - rastvor treba biti što ljući i dobro procjeđen

Kada se upotrebljavaju insekticidi, osigurati da su oprašivači zaštićeni i ne tretirati zasade u vrijeme cvjetanja voća. Prilikom prihranjivanja, pored preporučenih sredstava, dodaju se takođe i bor, cink i ureea (u količini od 5kg/ha). 

Kod šljive, zavisno od lokacije voćnjaka i sorte, voćke se nalaze u fazama početka cvjetanja pa do deset odsto otvorenih cvjetova. Prognozirane padavine mogle bi stvoriti odgovarajuće uslove za infekciju patogena koji uzrokuje sušenje cvjetova, ali i grana šljive (Monilina laxa) pa je savjet voćarima zaštita na bazi ciprodinila, sredstvima Chorus 50 WG, Switch 62,5 WG, Indar 5 EW, Difcor. Poljoprivrednici bi trebalo da poštuju uputstvo proizvođača, tačno predviđene doze i karencu. 


Tagovi

Zasadi voća Dražen Čekić Pepelnica jabuke Folijarna prihrana Čađava krastavost krušaka Zaštićeni oprašivači Sušenje cvjetova šljiva


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.