Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drosophila suzukii
  • 20.05.2024. 14:00

Vrijeme je da postavite lovke u nasadima koštičavog voća

Lovke za octenu mušicu ploda se prave od plastičnih flaša, a potom se objesne na krošnju. Evo kako!

Foto: Depositphotos/laupri (ilustracija)
  • 163
  • 9
  • 0

Octena mušica ploda, Drosophila suzukii, je štetočina čiji su glavni domaćini: jagoda, malina, kupina, borovnica, trešnja, breskva i vinova loza. Napada i druge voćne vrste kao što su kivi, japanska jabuka, smokva, jabuka, šljiva i kruška.

Ova štetočina, kako javljaju iz Federalnog agromediteranskog zavoda, već je evidentirana na području Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona, zbog čega je potrebno poduzeti određene mjere u nasadima koštičavog voća.

"Smanjenje populacije štetnika postiže se postavljanjem lovki s hranidbenim atraktantom, posude s ocatom. Lovke se prave od plastičnih flaša na kojima se na više mjesta izbuše rupe promjera oko 5 mm, i to 3-5 cm ispod vrha čepa flaše. U flaše se potom ulije jabučni, vinski ili kombinacija jabučnog i vinskog ocata do polovine zapremine te se prema potrebi nadolijeva ili zamjenjuje s novom lovkom", pojasnili su iz FAZ-a.

Plod koji napadne octena mušica nije za konzumaciju - napravite mamce

Hranidbene lovke potom treba objesiti u krošnju stabala, a najbolje vrijeme za postavljanje mamaca je mjesec prije početka zriobe plodova.

Štetočina ubada plodove u zriobi nakon čega tako oštećeni u vrlo kratkom roku dobivaju miris octa te se naknadno razvija i trulež plodova. Napadnuti plodovi nisu prikladni za konzumaciju i gube na tržišnoj vrijednosti.


Tagovi

Octena mušica ploda Drosophila suzukii Štetočina Koštičavo voće Klopka za insekte Lovka za insekte


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

🚜🚜🚜 Prema podacima od prošle godine, Bosna i Hercegovina ukupno broji 12.212 registrovanih traktora, što je 0,99 posto od ukupnog broja motornih vozila u našoj zemlji. Podaci BIHAMK-a pokazuju da iz godine u godinu raste broj prvi put re... Više [+]