Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćke zimi
  • 26.12.2018. 18:00

Vremenski uslovi pogoduju voćkama - obratite pažnju na prisustvo zečeva

Snježni pokrivač koji se formirao prethodnih dana dobro je došao voćkama koje su ove godine kasnije ušle u period mirovanja. Najavljeno topljenje snijega i povećanje temperatura neće uticati na mirovanje stabala, osim ako ne potraje duži period.

Foto: Bigstockphoto/spectator
  • 539
  • 48
  • 0

Snježni pokrivač koji se formirao prethodnih dana dobro je došao voćkama koje su ove godine kasnije ušle u period mirovanja. Najavljeno topljenje snijega i povećanje temperatura neće uticati na mirovanje stabala, osim ako ne potraje duži period. Stručnjaci PSSRS savjetuju kako postupati sa voćkama.

Rodni pupoljci šljiva su zatvoreni i nema opasnosti od izmrzavanja. Na stablima kod kojih je došlo do retrovegetacije, odnosno, novog listanja takođe ne bi trebalo da dođe do propadanja stabala, ali se proizvođačima preporučuje da odrade tretman bakarnim preparatima i krečenje debla u periodu kada su temperature iznad 0°C. Voćari koji imaju manje površine pod šljivom trebalo bi da sačekaju sa rezidbom zbog čestih promjena toplog i hladnog vremena da ne bi došlo do ranijeg kretanja vegetacije.

Zečevi napadaju stabla krušaka i jabuka

Iste radnje trebalo bi da se primijene i u zasadima krušaka s tim što se rezidba može vršiti nesmetano jer nema opasnosti od retrovegetacije. Treba obratiti pažnju i na prisustvo zečeva u mladim voćnjacima koji prvo napadaju stabla jabuka i krušaka. Krečenje, mrežice oko debla i mazanje debla korom slanine najučinkovitije su metode borbe protiv ove štetočine ako voćnjak nije dobro ograđen.


Tagovi

Voćke Zima Snijeg Temperature Rezidba Krečenje debla Šljive Kruške Zečevi

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]