Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • bolesti šljiva
  • 30.07.2021. 14:00

Vremenski uslovi pogoduju truleži ploda šljive - kako postupiti?

Uklanjanje mumificiranih plodova sa stabala, kao i redovno održavanje krošnje orezivanjem svake godine, vrlo su bitne mjere u borbi protiv ovog oboljenja.

Foto: WikimediaCommons/Sanja565658
  • 681
  • 159
  • 0

Nakon proteklih obilnih padavina, stvoreni su uslovi za širenje truleži ploda šljive, naročito jer su kiše uslijedile nakon dužeg perioda sunčanog i toplog vremena. 

U takvim okolnostima na plodu se javljaju sitne, nevidljive oku, pukotine. Te rane su ulazna mjesta za gljivičnu infekciju. Takođe sve bolesti i štetočine koji ranjavaju plod su isto tako prouzrokovači širenja monilioze, kao i grad, objašnjava savjetodavac Marinko Jovičić.

Koštičavo voće napadaju brojne štetočine koje isto tako mogu da budu okidači za pojavu truleži, koja kasnije može da se širi i prilikom transporta voća, ali i u prodaji.  

Kako spriječiti monilioze koštičavog voća

"Dovoljno je da plod bude bar malo prignječen ili oštećen tokom branja i pakovanja pa da dođe do zaraze. Stone šljive, kao i breskve i višnje iz tog razloga se i pakuju svaka posebno, u svoje ležište, a zatim pokrivaju folijom", objašnjava Jovičić, napominjući da Monilia fructigena prezimljava na koštičavim vrstama isključivo u takozvanim mumijama pa takvo voće ostane na stablu neobrano. 

U proljeće se na tim mumijama stalno stvaraju nove konidije i tako tokom čitave vegetacije. Plodovi se njima zaraze, pri čemu su osjetljiviji čim su bliže zrenju. Do infekcije može da dođe i preko konidija koje se formiraju na mladarima i koje su iste sezone zaražene preko cvjetova. 

Borba protiv ovog oboljenja obavlja se indirektno, odnosno, potrebno je otkloniti sve faktore koji dovode do pojave rana na plodovima. To se praktično odnosi na neke bolesti, poput šupljikavosti lista (lat. Stigmina carpophila) ili na štetočine kao što je trešnjina muva (lat. Rhagoletis cerasi), breskvin savijač (lat. Cydia molesta), šljivini savijači (lat. Cydia funebrana i Cydia prunivorana). Preporuka stručnjaka je i da se uklone gnijezda osa i stršljena u blizini, kao i druge metode. Boreći se protiv tih bolesti i štetočina, indirektno radimo i na suzbijanju monilioze.

Veliki značaj preventivnih mjera 

Uklanjanje mumificiranih plodova sa stabala, kao i redovno održavanje krošnje orezivanjem svake godine, vrlo su bitne mjere u borbi protiv navedenog oboljenja. Monilije će nažalost biti i pored toga, a koliko, to zavisi prije svega od vremenskih prilika te sezone, u periodu sazrijevanja koštičavog voća.

Zaštita hemijskim preparatima izvodi se pred berbu, zato je jako važno poštovati karencu preparata, kao i preporučenu koncentraciju. Tretman je poželjno da se radi u večernjim satima zog izuzetno visokih dnevnih temperatura. Najbolje je odabrati jedan od preparata na bazi sljedećih aktivnih materija: triflorina, trifloksistrobina, pirimetanila i fenhekamida, napominje ovaj stručnjak iz PSSS Prokuplje.

Zaštitite voće od truleži pravovremenim djelovanjem

Kako smo ranije pisali na Agroklubu, trulež nastaje prije svega širenjem spora, koje već postoje na parceli. Takođe vlažno vrijeme, slab protok vazduha, bujna vegetativna masa i nedovoljna provjetrenost krošnje, veoma su povoljni uslovi za napredovanje bolesti.

Prilikom zaštite potrebno je koristiti i organska sredstva koja u sebi sadrže korisne mikroorganizme jer oni uspješno štite biljku i plod od bolesti, a istovremeno je hrane i jačaju.


Tagovi

Trulež plodova Monilioze Mumuificirani plodovi Trulež ploda šljive Marinko Jovičić Preventivne mere Karenca


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.