Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj jabuka
  • 31.03.2017. 15:00

Vratio se, zasadio jabuke i sad zna da ostaje

Ivo Grgić vratio se u Žeravac i posadio voćnjak jabuka. Danas je primjer održivog povratka.

  • 2.983
  • 305
  • 0

Da se radom može uspjeti, pokazuje Ivo Grgić, povratnik u mjesto Žeravac u Bosanskoj Posavini. Otišao je 1992., vratio se 1999., a voćnjak zasadio 2011.

"Moje je zanimanje agronom i ja sam kao mnogi koji se ne zadovoljavaju ići negdje raditi od 7 do 15 ili od 8 do 16. Oduvijek mi je bila želja na vlastitim parcelama, potvrditi sve ono za što sam se nekada školovao. Cilj mi je bio biti nekakav putokaz svim onim ljudima koji bi se odlučili vratiti u ove krajeve. Da se imaju, u ovom konkretnom slučaju, ugledat na mene", ispričao je Ivo za slavonskobrodsku televiziju.

Sav urod plasira na području BiH

Izbjeglištvo je proveo u Hrvatskoj i Njemačkoj, a odlučio se za sadnju voćnjaka jabuka. Danas je primjer održivog povratka. Voćnjak je s jedne strane ukupne površine 2,4 hektara. Prekoputa ima još 2,2 hektara, sađenih 2012.

"Sav urod, neovisno da li je oštećen zbog leda ili je u potpunosti zdrav plasira se na području BiH i moram se pohvaliti da s te strane nemamo problema. Imamo izuzetno veliku potražnju. Poglavito prošle godine kad smo imali, pod navodnicima, prelazak leda preko naše jabuke pa je izgledalo dramatično nepovoljno. Kasnije kad je došlo vrijeme berbe pokazalo se da nije tako i uspjeli smo sve plasirati", objasnio je.

Ima odlične partnere s područja Dervente koji su, kaže, izuzetno korektni. "Kad bi u svim segmentima poljoprivrede tako funkcioniralo, znatno više ljudi bi se bavilo poljoprivredom", naglašava.

Sorte su, izuzev idareda, naše tradicionalne sorte, vrlo moderne: crveni delišes, gala, granny smith, zlatni delišes, sve traženo na trištu. No, prije 18 godina sve je izgledalo puno drugačije. Zatekli su 1999. šikaru. Bila je to parcela na kojoj se do rata sadio kukuruz i bili nasadi šljiva. Trebalo je uložiti pet, šest tisuća maraka da se njiva uopće dovede u stanje urednosti. Danas planiraju proširenje. U planu je stvoriti rasadnik na kojemu će proizvoditi sadnice jabuka.

Vlastita sredstva i donacije

Većinom je riječ o vlastitim sredstvima, jednom donacijom pomoglo mu je Ministarstvo za izbjegla lica i raseljene osobe RS i prošle je godine gospodarstvo kojem je na čelu, dobilo donaciju za osuvremenjavanje sustava za navodnjavanje, a donirao ju je Središnji državni ured za Hrvate izvan RH.

U Žeravac se vratio i Ivica Oroz te također zasadio voćnjak jabuka.

Foto i video: Slavonskobrodska televizija


Tagovi

Ivo Grgić Voćnjak Žeravac Jabuke


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/