Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 07.12.2020. 09:40

Voćnjak: Vrijeme je za tretman mineralnim uljima i đubrenje, ako do sad niste stigli

Ako niste zbog određenih razloga odradili jesensku zaštitu, ima još malo vremena. Mumificirani plodovi se često ostavljaju u krošnji tokom zime i do sljedeće vegetacije, što predstavlja veliku grešku. U tekstu pročitajte i o drugim propustima koji se dešavaju.

Foto: Arhiva Darka Miloševića
  • 1.713
  • 537
  • 0

Da li je kasno za zaštitu voća na jesen? Ostalo je još malo vremena da se privedu kraju poslovi u zasadu za one koji to još nisu uradili.

Važno je sve suve grančice i opalo lišće pokupiti i spaliti. Mumificirane plodove, tačnije one trule na stablu, ako su se još zadržali pažljivo skinuti jer često mogu biti prenosioci zaraze i takođe i njih spaliti. Tako pripremljen i očišćen voćnjak možete još tretirati (jesenska zaštita) bakarnim preparatima.

Preparati dozvoljeni i u organskom uzgoju

Na tržištu postoji veliki izbor ovih sredstava. Neki od njih su Nordox 75 WG, 75% Cu, Cuprablau Z, Bordovska čorba, Bakarni oksihlorid i drugi. U praksi se pokazalo da se najbolja zaštita ostvari sa Nordoxom jer sadrži 75% bakra, ali je zato i skuplji. Važno je napomenuti da se oni koriste prema upustvu proizvođača i dozvoljeni su u organskoj proizvodnji. Takođe je potrebno ukazati da se pesticidi na bazi Cu (bakra) ne miješaju sa drugim preparatima ili se mješaju sa malim brojem njih, kada je potrebno provjeriti njihovu kompatibilnost.

Šta je sve potrebno obaviti u voćnjaku u ovom periodu?

Tretira se cijelo stablo, dakle krošnja i deblo i tada bi trebalo dobro voćku okupati. Na ovaj način smanjuje se populacija patogena i sprečava njihovo prezimljavanje u krošnji ili na stablu, a voćari se već u jesen trude obezbjediti rod u narednoj sezoni. Jesenska zaštita je prva i osnovna mjera zaštite voća primjenom bakarnih preparata i ne treba je izostavljati.

Čime tretirati par stabala na okućnici ?

U ovom periodu, voćke se tretiraju samo bakrom. Često u posljednje vrijeme hobisti upotrebljavaju i Crveno, Plavo ili Modro ulje. Riječ je o sredstvima koje se primjenjuju za vrijeme zimskog tretiranja, a koja osim Cu u sebi sadrže i mineralno ulje i ono u ovoj smjesi djeluje insekticidno dok bakar ima fungicidno dejstvo na biljku.

U svojoj praksi srećem dosta ljudi koji imaju samo par stabala na okućnici i ne žele da ih tretiraju ni sa čim. U tom slučaju savjetujem bar tri osnovna tretmana, a to su:

  • jesenska zaštita, kada se tretira samo sa bakarnim preparatima;
  • zimska zaštita, kada ide Cu + mineralno ulje;
  • proljetna zaštita, pred procvjetavanje i tada se tretira sa fungicidom i insekticidom.
Pucanje kore sprječiće se krečenjem debla

Često se postavlja pitanje primjene kreča u zasadu. Da li ga upotrebiti ili ne? Kreč nema fungicidno niti insekticidno djelovanje, možda samo jednim dijelom fizički ometa štetočine da polože jaja u koru debla. On isključivo ima ulogu da zaštiti voće od ranih jesenskih mrazeva, odnosno od pucanja kore, te od kasnih proljetnih mrazeva kad ima ulogu da odgodi vegetaciju uslijed rane pojave više temerature što se nerjetko dešava u posljednje vrijeme.

S obzirom da snježnog pokrivača nema, oni koji nisu stigli na vrijeme odraditi đubrenje mogu to obaviti i sada, sa formulacijama NPK: 7-20-30, NPK: 8- 16-24 ili nekom drugom. Bitno je da to bude sa đubrivom koje ima izražen postotak fosfora i kalijuma. Ova hranjiva dodaju se u jesen jer P i K treba više vremena za razgradnju u one oblike koji su pristupačni za biljku a koja su potrebna početkom kretanja i u toku same vegetacije.


Fotoprilog


Tagovi

Zaštita voća Radovi u voćnjaku Mumificirani plodovi Bakarni preparati Organska proizvodnja Mineralno ulje Zimska zaštita Pucanje kore Krečenje stabala


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P