Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje voćaka
  • 14.10.2022. 15:00

Voćke u malom prostoru - koje vrste i sorte odabrati?

Malih su dimenzija i mogu se uzgajati u posudama. Veliki je izbor vrsta i sorti.

Foto: Depositphotos/OlgaMirMir
  • 323
  • 77
  • 0

Često želimo uživati u svježim voćnim plodovima, ali smo ograničeni malim prostorom ili jedino imamo terasu. Međutim, i za najmanju osunčanu površinu možemo odabrati odgovarajuću voćnu vrstu.

Voćke malih dimenzija, stubasto i grmovi bobičastog voća biće idealan izbor. Osim što ćete od njih imati korist, pojačat će i estetski dojam. Možemo ih iskoristiti da napravimo živu ogradu ili zamijenimo tradicionalnu živicu. Za to će najbolje odgovarati ribizle, ogrozd, kupina, malina i aronija.

Patuljaste sorte

Za male vrtove izbor su patuljaste sorte voćaka koje su kalemljene na kržljave podloge ili stubasto voće. Ovakva stabla često ne prelaze visinu od dva metra, a počinju plodonositi prije visokih sorti. Krošnje se mogu oblikovati na različite načine i  uklopiti u svaki prostor.

Za jedno drvo odaberite samooplodnu sortu (Foto: Depositphotos/annafrby)

Možemo posaditi jabuke, kruške, šljive, višnje, breskve, nektarine, kivi ili kajsije. Osim na otvorenom mogu se uzgajati na terasama i balkonima u posudama čiji je prečnik najmanje 60 cm. Dovoljno velika posuda će dati prostor za razvoj kompaktne korjenove bale. Potrebno je osigurati redovno zalijevanje i prihranjivanje, kao i zaštitu od bolesti i štetočina.

Prilikom odabira sorte obratite pažnju da li se radi o samooplodnoj ili stranooplodnoj. Kada želite posaditi samo jedno drvo odaberite samooplodnu sortu. U posljednje vrijeme su za male prostore tražene sadnice na kojima je kalemljeno dvije ili više sorti ili više voćnih vrsta.

Kako uzgojiti limun iz sjemena?

Čak i kada nemate mali vrt ili balkon u zatvorenom prostoru možete uzgajati patuljaste voćke. Najčešće se radi o stablima citrusa, kao što su limun i mandarine.

Ukusni voćni grmovi

Ako imate još manje prostora, namjeravate praviti ogradu ili živicu ili imate prostora za manju posudu tada će vaš izbor pasti na bobičaste grmove. Malina, kupina, ribizle, ogrozd, jagode i brojne druge vrste će biti odlične za uzgoj na malom prostoru.

Uzgoj grmova u posudama daje vam mogućnost da odaberete odgovarajući supstrat. Važno je da imate osunčan ili bar polusjenovit prostor koji će biljkama osigurati najmanje šest sati direktne izloženosti sunčevoj svjetlosti.

Jagode se odavno uzgajaju u saksijama (Foto: Selma Mujić)

Borovnice su se pokazale kao idealne, jer postoje sorte različitih visina, od 30 do 90 cm. Obratite pažnju da se radi o sortama za uzgoj u posudama. Klasične su stranooplodne, dok su ove samooplodne i možete uzgajati samo jedan grm.

Kompaktne sorte maline i kupine su omogućile uzgajanje ovih voćnih vrsta u posudama. Jagode se odavno uzgajaju u žardinjerama, saksijama i visećim posudama. Popularne su stalnorađajuće sorte. Nemojte zaboraviti da vinovu lozu možete uzgajati u posudama, uživati u njenoj sjeni i brati grozdove.


Tagovi

Patuljasto voće Stubasto voće Voćke na balkonu Voćni grmovi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.