Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 04.11.2022. 07:30

Voće lista i cvjeta u novembru - šta uraditi da ih sačuvamo?

Temperature iznad 10 ili 15ºC doprinijele su ponovnom pokretanju vegetacije i pojavi novih listova i cvjetova. Kako pomoći sadnicama i mladim stablima?

Foto: Depositphoto/vikabest88@gmail.com
  • 177
  • 16
  • 0

Visoke temperature u oktobru i novembru su doprinijele listanju i cvjetanju sadnica koje smo zasadili, ali i starijih stabala. Koštičave voćne vrste su najosjetljivije. Često se dešava da se zbog izmrzavanja osuše sadnice i mlada stabla kajsije i breskve. Šljive i višnje bolje podnose ovakve vremenske prilike. Jabučaste vrste su nešto otpornije.

Nakon opadanja listova biljke su usvojile potrebne količine hranjivih materija koje su im neophodne da prezime. Međutim, nije došlo do pada temperature i hlađenja biljaka, odnosno zimskog sna. Temperature iznad 10 ili 15ºC doprinijele su ponovnom pokretanju vegetacije i pojavi novih listova i cvjetova.

Bitan izbor lokacije i sortimenta

Osim toplote, ovoj pojavi doprinose izloženost lokacije i sortiment. Voćnjaci na južnim padinama su češće pogođeni, jer se stabla zagrijavaju zbog izloženosti sunčevim zracima. Neke voćne i ukrasne vrste imaju kratak period mirovanja i na to treba obratiti pažnju.

Dodatno će kod mladih sadnica problem zakomplikovati neadekvatno i dugotrajno čuvanje u prostoru gdje je dovoljno svjetlo, toplo i da korijen ima dovoljno vlage. U takvim uslovima sadnica se aktivira i dolazi do preuranjenog buđenja pupoljaka.

Sadnice i mlada stabla koja olistaju i procvjetaju će biti u velikoj opasnosti da izmrznu tokom zime.

Sadnice i mlada stabla su najugroženija (Foto: Depositphoto/enterlinedesign)

Kod starijih stabala dolazi do poremećenog ciklusa rodnosti i smanjenog prinosa, ali i pored štete mogu da prezime.

Kako pomoći sadnicama i mladim stablima?

Obim štete zavisi u kojoj mjeri je došlo do listanja, cvjetanja i kolanja biljnih sokova u unutrašnjosti stabla. Što su ti procesi intenzivniji, to je veća opasnost od izmrzavanja.

Krečenje stabla može pomoći, jer će bijela boja da odbije sučeve zrake i sporije će doći do zagrijavanja.

Kada i kako obaviti krečenje stabala voća?

Malč koji dodate oko stabla će ublažiti djelovanje negativne temperature. Najbolje je iskoristiti organske materije poput opalog lišća, sijeno, slamu, kompost, humus i slično. Postoji opasnost od napada glodara koji vole ovakva skrovišta. Pomaže folijarno tretiranje đubrivom bogatim kalijem i fosforom.

U najgorem scenariju sadnice iskopati zajedno sa korijenovom balom, zemljom oko korijena, i posaditi u kantu ili veću posudu. Smjestiti u podrum ili drugu prostoriju gdje neće izmrznuti, ali gdje su temperature niže, i čuvati do proljeća. Povremeno provjerite u kakvom je stanju sadnica, da nema štetočina, bolesti i po potrebi slabije zaliti.


Tagovi

Procvjetalo voće Izmrzavanje voćaka Ponovno cvjetanje Zaštita od izmrzavanja voća Listanje u novembru


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.