Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krečenje u voćnjaku
  • 28.10.2022. 07:30

Kada i kako obaviti krečenje stabala voća?

Najbolje prije prvog snijega ili barem što ranije u proljeće. Potrebni su sunčani dani kako kiša ne bi saprala svježu masu

Foto: Depositphotos/avoodin
  • 571
  • 52
  • 0

Krečenje debla i račvišta voćnih stabala je stara i efikasna metoda, koju je najbolje obaviti prije prvog snijega, a ako niste stigli do tada, uradite što ranije tokom proljeća. Obavlja se kada temperature ne osciliraju u velikim vrijednostima. Ovaj postupak ima svoje pristalice, ali i protivnike. Pokazao se od izuzetnog značaja za voćne vrste i sorte koje kreću u rano proljeće i čiji pupoljci i cvjetovi stradaju od kasnog mraza.

Bijela površina stabla odbija sunčeve zrake i stablo se sporije zagrijava. To za sobom povlači kasnije kretanje biljnih sokova za četiri do osam dana i stablo može da izbjegne kasne mrazeve. Ova mjera smanjuje pojavu oboljenja, jer brojni štetni insekti polažu jaja na površinu kore ili se u nju skrivaju larve. Redovnim krečenjem produžit ćemo životni vijek našim stablima i poboljšati njihov imunitet. Indirektno ćemo povećati prinos.

Samo krečenje trebamo obaviti kada je temperatura oko 5ºC, a krečnom masom je potrebno dobro premazati deblo i prvo račvište ramenih grana. Potrebni su sunčani dani kako kiša ne bi saprala svježu masu.

Krečenje mladih stabala

Kod pripreme mase potrebno je znati da je koncentracija za krečenje mladih voćnih stabala manja. Recept s glinom, goveđim stajnjakom i bakarnim sulfatom omogućava disanje preko kore.

Biće vam potrebno: 2 do 2,5 kg kreča, 0,25 do 0,3 kg bakarnog sulfata, 1 kg masne gline, 1 do 2 lopate goveđeg stajnjaka i 10 l vode. Svi sastojci se dodaju u vodu i sve se dobro izmiješa u homogenu masu koja treba da ima konzistenciju vrhnja.

Ovo stablo nije okrečeno do prvog račvišta (Foto: M.C.Celić)

Osnovna krečna masa

Postoje brojni recepti za pripremu krečne mase. Za osnovni će biti potrebno: 5 kg kreča, 0,5 kg kuhinjske soli, 0,25 kg sumpora i 15 l vode. U vodi dobro izmiješati kreč, kuhinjsku so i sumpor do konzistencije mlijeka i ostavite sljedeća dva do tri dana.

Ova masa se osim nanošenja četkom i valjkom u malim, amaterskim voćnjacima može primijeniti atomizerom. Za to je potrebno da se količina vode nadopuni do 100 l i da se tečnost procijedi kako ne bi začepili dizne atomizera.

Krečno mlijeko

Najčešće se koristi krečno mlijeko. To je pet postotni rastvor kalcij oksida u vodi. Za njegovu primjenu biće vam potrebno 5 l vode i 1 kg kreča (u pitanju je gašeni kreč). Sve se dobro izmiješa i rastvor je spreman za upotrebu poslije 2 h.

Ako ga ostavimo da se slegne, dobićemo izbistreni dio, koji se naziva krečna voda. Količina kreča se može povećati do maksimalno osam posto. Uvijek miješajte samo količinu koju ćete potrošiti u toku dana.


Tagovi

Krečenje voćaka Krečenje debla Zaštita voćaka Mlada stabla Recept za kreč Krečna masa


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.