Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimska rezidba
  • 03.02.2022. 13:00
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Voćarima Semberije i Majevice ove zime pune ruke posla, radna snaga poskupila

U voćarstvu se moraju uvoditi nove tehnologije, jer samo podizanjem proizvodnje na veći novi mogu se očekivati i veći prinosi. Zapuštanje voćnjaka jedne godine znači štetu narednih godina

Foto: InfoBijeljina
  • 146
  • 20
  • 0

Pored obrade, đubrenja, zaštite i navodnjavanja, zimska rezidba voća jedna je od neophodnih agrotehničkih mjera, koja obezbjeđuje visoke prinose i dobar kvalitet plodova. Darko Milošević u majevičkom selu Tutnjevac ima 5.200 stabala jabuke na 16 dunuma. Prošle jeseni obavio je kvalitetnu prihranu sa mineralim đubrivom i stajnjakom, pa očekuju prinos veći od 70 tona.

"Poučeni iskustvima iz ranijih godina, s rezidbom smo krenuli ranije i taj posao smo završili na trideset odsto voćki. Posao nastavljamo čim to dozvole vremenski uslovi", kaže Milošević za InfoBijeljina.

I semberski voćar Čedomir Radovanović koristi svaki lijep dan za zimsku rezidbu trešanja. Nada se da će uspjeti da tokom februara okonča ovaj posao i nastavi sa drugim agrotehničkim mjerama u voćnjaku sa oko 1.200 stabala.

Orezivanje treba vršiti kada je temperatura iznad pet stepeni

Čim vrijeme dozvoli okrečit će stabla da smanji uticaj ranog proljećnog sunca, odnosno da što sporije krenu sokovi i tako zaštiti voće od mrazeva. Orezivanje treba vršiti kada je temperatura iznad pet stepeni, savjetuju stručnjaci, a nakon ove mjere obavezno je prskanje bakarnim preparatima.

Inženjer voćarstva Gordana Gajić preporučuje bakarna ulja što predstavlja jedan vid dezinfekcije rana koje su nastale prilikom orezivanja, a takođe ti preparati uništavaju insekte koji prezimljavaju u pukotinama na stablu.

"Osim toga, higijena u voćnjacima se sprovodi uklanjanjem lišća koje je inficirano", kaže Gajić.

Zbog poskupljenja đubriva od 300 posto, mnogi voćari su preskočili jesenju prihranu. Do sada je po hektaru trebalo uložiti 1.500 - 1.600 maraka, a sad po ovim cijenama oko 4.500 KM. Poskupjela su i hemijska zaštita ali i dnevnice radnika, takođe za 30 do 40 posto. Većina voćara i u Semberiji i na Majevici suočava se sa istim problemom - nedostatkom stručne radne snage. 

Zapuštanje voćnjaka jedne godine znači štetu narednih godina

Uprkos teškoćama, u voćarstvu se moraju uvoditi nove tehnologije, jer samo podizanjem proizvodnje na veći novi mogu se očekivati i veći prinosi.

Zapuštanje voćnjaka jedne godine znači štetu narednih godina. Voćari će, kažu, pokušati da obezbijede dobar prinos. Samo oni koji budu dobro ekonomisali - proizveli veće količine i prodali ih po boljoj cijeni moći će da očuvaju voćarstvo i tradiciju na svom gazdinstvu.


Tagovi

Voćarstvo Bijeljina Semberija Čedomir Radovanović Darko Milošević Gordana Gajić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.