U voćarstvu se moraju uvoditi nove tehnologije, jer samo podizanjem proizvodnje na veći novi mogu se očekivati i veći prinosi. Zapuštanje voćnjaka jedne godine znači štetu narednih godina
Pored obrade, đubrenja, zaštite i navodnjavanja, zimska rezidba voća jedna je od neophodnih agrotehničkih mjera, koja obezbjeđuje visoke prinose i dobar kvalitet plodova. Darko Milošević u majevičkom selu Tutnjevac ima 5.200 stabala jabuke na 16 dunuma. Prošle jeseni obavio je kvalitetnu prihranu sa mineralim đubrivom i stajnjakom, pa očekuju prinos veći od 70 tona.
"Poučeni iskustvima iz ranijih godina, s rezidbom smo krenuli ranije i taj posao smo završili na trideset odsto voćki. Posao nastavljamo čim to dozvole vremenski uslovi", kaže Milošević za InfoBijeljina.
I semberski voćar Čedomir Radovanović koristi svaki lijep dan za zimsku rezidbu trešanja. Nada se da će uspjeti da tokom februara okonča ovaj posao i nastavi sa drugim agrotehničkim mjerama u voćnjaku sa oko 1.200 stabala.
Čim vrijeme dozvoli okrečit će stabla da smanji uticaj ranog proljećnog sunca, odnosno da što sporije krenu sokovi i tako zaštiti voće od mrazeva. Orezivanje treba vršiti kada je temperatura iznad pet stepeni, savjetuju stručnjaci, a nakon ove mjere obavezno je prskanje bakarnim preparatima.
Inženjer voćarstva Gordana Gajić preporučuje bakarna ulja što predstavlja jedan vid dezinfekcije rana koje su nastale prilikom orezivanja, a takođe ti preparati uništavaju insekte koji prezimljavaju u pukotinama na stablu.
"Osim toga, higijena u voćnjacima se sprovodi uklanjanjem lišća koje je inficirano", kaže Gajić.
Zbog poskupljenja đubriva od 300 posto, mnogi voćari su preskočili jesenju prihranu. Do sada je po hektaru trebalo uložiti 1.500 - 1.600 maraka, a sad po ovim cijenama oko 4.500 KM. Poskupjela su i hemijska zaštita ali i dnevnice radnika, takođe za 30 do 40 posto. Većina voćara i u Semberiji i na Majevici suočava se sa istim problemom - nedostatkom stručne radne snage.
Uprkos teškoćama, u voćarstvu se moraju uvoditi nove tehnologije, jer samo podizanjem proizvodnje na veći novi mogu se očekivati i veći prinosi.
Zapuštanje voćnjaka jedne godine znači štetu narednih godina. Voćari će, kažu, pokušati da obezbijede dobar prinos. Samo oni koji budu dobro ekonomisali - proizveli veće količine i prodali ih po boljoj cijeni moći će da očuvaju voćarstvo i tradiciju na svom gazdinstvu.
Tagovi
Autorica