Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćari RS
  • 24.08.2015. 14:00

Voćari zadovoljni cijenom, a računaju i na izvoz

Voćari Republike Srpske zadovoljni su otkupnom cijenom ove godine, a računaju i na veliki izvoz na rusko tržište.

Foto: depositphotos.com
  • 91
  • 5
  • 0

Voćari u Republici Srpskoj također su osjetili ovaj toplotni val koji je pogodio čitavu regiju. No, za razliku od ratara, voćari u RS ne bilježe tako velike štete. Suša se više odrazila na kvalitetu nego na količine uroda.

Puno se očekuje od izvoza

Unatoč tome, voćari su zadovoljni cijenom, koja je viša nego prošle godine, a osim toga računaju i sa izvozom na rusko tržište. Od pomoći bi im trebao biti i nedostatak prošlogodišnjih zaliha voća što će sigurno olakšati prodaju ovogodišnjeg roda.

Ove su godine od voća najviše stradale kruške i šljive i to zato što je njihov rod pogođen još u proljeće. Cijene voća za Glas Srpske prokomentirao je predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović, koji je tom prilikom istaknuo da se rane sorte jabuka otkupljuju po cijeni od 0,75 KM, šljive od 0,80 do 1 KM, a kruške po 1 KM.

Izvoz kao prilika

Svoju priliku voćari Republike Srpske vide i u izvozu koji bi mogao povoljno utjecati na ovogodišnju prodaju. Naime, najveći dio voća izvozi se na rusko tržište, ali značajne količine otkupljuju i firme iz Federacije BiH.

Iz Udruženja voćara Republike Srpske upozorili su i na činjenicu da nakupci voće prodaju i po dva do tri puta većoj cijeni od otkupne. Proizvođačima se, primjerice jabuke, plaćaju 0,75 KM, a potrošačima ih na pijacama naplaćuju i 2,5 KM dok je razlika u marketima još i veća. Tamo se jabuke prodaju i po 4,95 KM.

Foto: depositphotos.com; branex


Tagovi

Voćari Cijena Otkup Izvoz Rusko tržište Nakupci Zalihe Dragoja Dojčinović Jabuke Kruške Šljive Rane sorte

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁