Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Optimizam među voćarima
  • 05.02.2018. 10:30

Voćari RS čekaju Pravilnik za podsticaje i nadaju se rodnoj godini

Voćari iz Republike Srpske smatraju da je iza njih jedna od najtežih godina. Proljetos ih je desetkovao kasni mraz, tokom ljeta suša i ekstremno visoke temperature, potom olujni vjetrovi. Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, smatra da bi ova godina trebala biti bolja, uprkos zabrani izvoza voća u Rusiju koja je uslijedila u januaru.

  • 1.351
  • 166
  • 0

Prilikom šestog, tradicionalnog savjetovanja voćara u Gradišci, osjetio se optimizam među voćarima. Voćari su se obradovali zahlađenju i snijegu, ali i najavama iz resornog ministarstva, vezano za podsticajne mjere. To je, specijalno za Agroklub potvrdio i obrazložio Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

"Mi smo i priželjkivali snijeg. U decembru i januaru smo imali lijepo vrijeme i dosta smo poslova odradili.Snijeg i niske temperature u februaru nam idu na ruku, jer smo se pribojavali da se voćni pupovi ne bi pokrenuli i eto problema. Imamo dovoljno vremena u martu i aprilu za preostale poslove, prije svega orezivanje, zaštitu i prihranu, kaže Dragoja Dojčinović.

Čekaju Pravilnik za podsticaje

Voćari su ubijeđeni da januarska rezidba neće ostaviti loše posljedice po zasade. Nadaju se da temperature u februaru neće dosezati minus 20 podeoka Celzijusove skale. Osim što su radili u voćnjacima, voćari su tokom januara i prvih februarskih dana intenzivno pregovarali u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

"U toku su finalni pregovori za izradu Pravilnika za podsticaje, koji će biti poznat sredinom februara. Tražili smo, po uzoru na mljekare koji dobijaju po 30 feninga po litri mlijeka , da i mi imamo svoj budžet. Zadovoljili bismo se sa iznosom od 10 do 15 miliona konvertibilnih maraka, koje bismo kasnije trošili prema našim odlukama u kapitalne investicije ili proširenje tekuće proizvodnje", ističe Dojčinović.

Zabrana izvoza voća u Rusiju pozvala voćare na ozbiljnost

Zabrana izvoza voća u Rusiju veoma se negativno odrazila na početak voćarske poslovne godine. Voćari su svjesni da će zbog nečijeg propusta najviše oni ispaštati. "Duže od godinu dana smo upozoravali nesavjesne izvoznike i institucije da to ne čine. Mi smo znali da toga ima, ali ipak se nismo nadali zabrani. U februaru se inače otvaraju hladnjače i naša ponuda voća je najveća. Pitanje je šta ćemo sad, a na naše tržište prodire i uvozno voće, pogotovo iz Poljske, Moldavije i Makedonije. To voće je često dosta sumnjivog kvaliteta i došlo je pod visokim subvencijama."

Voćari se ne mire sa činjenicom da im je rusko tržište zatvoreno. Neprestano preko institucija traže da se problem riješi i zabrana izvoza ukine.

"Tražimo da u pregovorima sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Upravom za zaštiu bilja zajedno sa delegacijom Ministarstva poljoprivrede RS budu i dva predstavnika našeg udruženja. Hoćemo da se i nas pita ko proizvodi i izvozi voće. Sva dosadašnja rješenja će biti ugašena, a mi insistiramo da se bez naše saglasnosti ne može izdati ni jedno novo rješenje. Očekujemo da ćemo tokom godine riješiti taj problem i da ćemo odblokirati izvoz za novi urod", optimista je Dojčinović.

Ove godine neće biti nedostatka radne snage

Prošle godine voćari su bili suočeni i sa nedostatkom radnika u proljetnim radovima, te tokom berbe. Zbog blage zime dosta je poslova već odrađeno, tako da ove godine ipak neće biti nedostatka radne snage.

"Naše procjene su da je polovina voćnih zasada već orezano, te da ćemo tokom marta odraditi preostali dio. Takođe pregledali smo rodne pupove i oni nam daju pravo na prvi optimizam. Ali mnogo toga ne zavisi samo od nas, poput mrazeva, suše, grada, vjetrova ili nesavjesnih izvoznika, koji su nam stvorili velike probleme. Voćari su ipak složni i izdržljivi, pa se nadamo da ćemo uspješno riješiti i ove probleme", rekao je za Agroklub Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.

Foto: Boško Grgić


Fotoprilog


Tagovi

Voćari RS Podsticaji za voćare Izvoz u Rusiju Rodna godina Dragoja Dojčićnović Udruženje voćara RS


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas