Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Premije za voće
  • 30.01.2024. 09:00

Voćari Republike Srpske u dugovima, od lani čekaju četiri miliona maraka

Novac još nije isplaćen iako je bilo obećanja da će biti na računima voćara do 19. januara.

Foto: Bojan Kecman
  • 98
  • 15
  • 0

Voćari u Republici Srpskoj tvrde da nisu dobili sredstva za podršku proizvodnji iz prošle godine, odnosno, premiju za proizvedeno i prodato voće jer se rod iz 2022. prodavao prošle godine. Nadaju se da će u narednim danima dobiti obećani novac. 

Riječ je o četiri miliona maraka koje je resorno ministarstvo obezbjedilo u budžetu za prošlu godinu, ali ovaj novac još nije isplaćen iako je bilo obećanja da će biti na računima voćara do 19. januara.

Voćari trebaju da vrate dugove

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske, Dragoja Dojčinović, koji je nedavno dobio novi mandat na čelu ovog udruženja, kaže kako bi ima obećana sredstva dobrodošla. Prije svega, moraju vratiti dug prema distributerima zaštitnih sredstava i mineralnih đubriva, a u toku je i rezidba u voćnjacima.

"Mi znamo da stanje nije idealno i da postoje zahtjevi i proizvođača iz ostalih oblasti proizvodnje, ali mi, voćari, najrjeđe dobijamo sredstva. Drago nam je što smo dobili i rješenja o odobravanju sredstava, što se nikad nije, do sada, desilo. Sad znamo koliko ćemo dobiti pa nas i dobavljači mogu duže čekati, ali nama su obećali ta četiri miliona od prošle godine. Znamo šta se sve dešavalo i u 2023. koja je bila najteža u istoriji, za voćare, od mraza, svakodnevnih padavina do superćelijskih oluja", kaže Dojčinović za Agroklub.

Očekuju sredstva i iz Fonda solidarnosti

Upravo u vezi s superćelijskim olujama i ogromnom štetom koju su voćari, naročito na teritoriji opštine Gradiška, imali prošle godine, a procjena lokalne komisije je da se radi o 35 miliona maraka, voćari očekuju i isplatu milion maraka iz Fonda solidarnosti, kako bi koliko toliko sanirali štetu.

Dojčinović ističe da su zadovoljni saradnjom sa resornim ministrom Savom Minićem, naročito u pogledu mjera kojima ća podržavati voćarstvo u ovoj godini i da bi, u prvoj polovini februara, moglo da dođe do velikog sastanka na kojem bi se razgovaralo o budućnosti voćarstva u Republici Srpskoj.

Ističe kako je krajnje vrijeme da se nadležni i voćari dogovore oko budućih pravaca razvoja ove grane poljoprivrede od koje živi veliki broj domaćinstava. Posljednjih godina sve više njih odustaje od proizvodnje zbog klimatskih promjena i neisplativosti bavljenja proizvodnjom.


Tagovi

Udruženje voćara Republike Srpske Premije za voće Dragoja Dojčinović Savo Minić Štete u voćarstvu


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]