Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćni sipac
  • 21.03.2019. 09:00

Voćari oprez: U voćnjacima registrovano prisustvo voćnog sipca

Ova je štetočina prošle godine uništila stabla na nekoliko hiljada hektara u RS. Osim preparata na bazi hlopirifosa možete koristiti i flaše sa voćnim rakijama ili crveni papir sa ljepilom.

Foto: Flickr/Apple and Pear Australia Ltd
  • 279
  • 37
  • 0

Voćni sipac (Xyleborus dispar) je prošle godine uništio stabla na nekoliko hiljada hektara u Republici Srpskoj zato u PSSRS preporučuju proizvođačima da, što prije, izvrše zaštitu stabala u voćnjacima.

Imajući u vidu da je i ova godina topla i da je vegetacija ranije krenula, ranije su se počele pojavljivati i štetočine. Registrovan je let ženki sipca i polaganje jaja na stablima šljiva, jabuka i krušaka. Štetu pričinjava larva koja se ubušuje u deblo praveći unutrašnje hodnike. Ako voćka nije u optimalnoj kondiciji može doći do propadanja stabala.

O mjerama zaštite proizvođači bi trebalo da se konsultuju sa stručnim licima ali, u svakom slučaju, mogu se upotrijebiti preparati na bazi hlorpirifosa koji djeluje parama na ženku i larvu, ako se nije ubušila duboko u stablo.

Poželjni su i mamci od etil alkohola ili voćnih rakija koje se sipaju na dno plastične flaše na kojoj je napravljena mala rupica kroz koju može da uđe ženka sipca.

Takođe se mogu uzeti, u cilju utvrđivanja prisustva štetočine, listovi crvenog papira premazani vodootpornim ljepilom koji se postavljaju u visini ramenih grana. Dovoljno je dva do tri lista po hektaru. Isti slučaj je i sa plastičnim flašama sa rakijom, ali ako proizvođači ne žele upotrebu insekticida trebalo bi da bude barem desetak papira i flaša po hektaru.


Tagovi

Voćni sipac Štetočina Xyleborus dispar Mamac Crveni papir Hlorpirifos


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.