Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita koštičavog voća
  • 15.03.2018. 18:00

Voćari, budite oprezni kod provođenja zaštite voćaka!

Prognostičari do petka najavljuju vrlo toplo vrijeme s temperaturom do 16°C i povremenim oborinama što će omogućiti infekcije uzročnicima bolesti, osobito uzročnikom kovrčavosti lista breskve i nektarine te šupljikavosti lista.

Foto: Bigstockphoto/sarahdoow
  • 702
  • 43
  • 0

Još je ekstremno topli januar čija je srednja mjesečna temperatura bila za oko 6,3°C viša od višegodišnje prosjeka, a maksimalne temperature su dosezale i 16°C potaknuo kretanje vegetacije koštičavog voća. Nakon toga je tijekom februara uslijedilo zahlađenje s vrhuncem hladnog vala na samom kraju mjeseca i početku marta kada su naše agroklimatske stanice zabilježile minimalnu temperaturu od čak -20°C. Tako velika temperaturna kolebanja nisu pogodovala koštičavom voću kod kojeg je krenula vegetacija te je na pojedinim lokacijama došlo do značajnog smrzavanja pupova, osobito kod breskve, nektarine i kajsije.

"U posljednjih pet dana ponovno bilježimo značajan porast temperature čiji su maksimumi su dosezali 19°C što je ponovno ubrzalo vegetaciju voćaka te su kod nekih sorata bresaka pupovi značajno nabubrili. Prognostičari do petka najavljuju vrlo toplo vrijeme s temperaturom do 16°C i povremenim oborinama što će omogućiti infekcije uzročnicima bolesti, osobito uzročnikom kovrčavosti lista breskve i nektarine (Taphrina deformans) te šupljikavosti lista (Stigmina carpophilla)", upozorava stručnjakinja mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan.

Ponovno smrzavanje za vikend?

"U takvim je uvjetima poželjno obaviti preventivnu zaštitu koštičavog voća i zaštititi preživjele pupove no dodatni problem predstavlja dugoročna prognoza koja tijekom vikenda ponovno najavljuje drastičan pad temperature (-7°C) i novi snijeg. Budu li se prognoze obistinile, manji će problem biti ostvarene infekcije, a mnogo veći smrzavanje. No, dugoročne prognoze su manje precizne pa predlažemo voćarima da provjere udio smrznutih pupova, prate razvojnu fazu voćaka, ali i prognozu vremena te na osnovi svega donesu odluku o provođenju zaštite", savjetuje Oštrkapa-Međurečan.

U fazi nabubrenih pupova koštičavog voća (breskva, nektarina, kajsija, višnja, trešnja, šljiva) za zaštitu se mogu koristiti pripravcina osnovi bakra (Champion, Champion Flow SC, Cuprablau-Z, Cuprocaffaro 50 WP, Neoram WG, Nordox 75 WG, Rame Caffaro 32 WP, Bordoška juha Caffaro, Bordoška juha Manica). Pripravak na osnovi bakra primijenite u skladu sa njegovom dozvolom za pojedinu kulturu.

Voćari, provjerite udio smrznutih pupova, pratite razvojnu fazu voćaka, ali i prognozu vremena te na osnovi svega donesite odluku o provođenju zaštite!

Ovom mjerom preventivno štitimo voćke od uzročnika kovrčavosti lista breskve i nektarine (Taphrina deformans), šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophilla) te paleži cvijeta i mladica (Monilinia laxa).

Zaštita od štetočina

Radi suzbijanja prezimljujućih stadija štitastih ušiju, jaja lisnih uši i crvenog voćnog pauka, bakrenom pripravku možete dodati mineralno ulje (Bijelo ulje, Mineralno svijetlo ulje, Promanal Neu, Ovipron Top, Ovitex) ili koristiti gotovu tvorničku kombinaciju bakra i mineralnog ulja (Crveno ulje ili Modro ulje).

"Tretiranje navedenim pripravcima potrebno je provesti za mirna vremena bez vjetra, pri dnevnoj temperaturi zraka višoj od 5˚C uz povećani utrošak škropiva", zaključuje Željkica Oštrkapa-Međurečan.

Važno: Pripravci na osnovi bakra smiju se na koštičavom voću koristiti samo prije otvaranja pupova!

 


Tagovi

Voćnjak Infekcija Bolesti Kovrčavost lista Šupljikavost lista Zaštita Pupanje Vegetacija Štetočine