Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticaji malinarima
  • 23.08.2017. 10:00

Vlada osigurala podsticaj za maline - 25 feninga/kg

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević kazao je kako su ispunili obećanje i spasili malinarstvo po kojem je ZDK lider.

Foto: sharonang/pixabay.com
  • 2.149
  • 105
  • 0

U uredu premijera Zeničko-dobojskog kantona Miralema Galijaševića održan je sastanak na kojem je dogovoreno da će Vlada Zeničko-dobojskog kantona osigurati poticaj proizvođačima malina za 25 feninga po kg. Sastanku su prisustvovali ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Zeničko-dobojskog kantona Himzo Smajić i predstavnici Udruženja poljoprivrednika ZDK, piše klix.ba.

S obzirom na to da su malinari u proteklom periodu održali nekoliko protesta kojim su izrazili nezadovoljstvo otkupnom cijenom, Vlada Zeničko-dobojskog kantona, kako je i obećala, poticaj malinarima u odnosu na prošlu godinu kada je iznosio 0,15 KM po kilogramu, ove godine povećala je na 0,25 KM po kilogramu.

700.000 KM za podsticaje malinarima

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević kazao je kako su ispunili obećanje i spasili malinarstvo po kojem je ZDK lider.

"Ove godine ćemo izdvojiti 700.000 KM za poticaje malinarima, a u odnosu na prošlu godinu poticaj je povećan za 15 feninga. Zeničko-dobojski kanton je lider u malinarstvu i mi ćemo učiniti sve da to sačuvamo", kazao je Galijašević te dodao da su članovi Udruženja poljoprivrednika ZDK iskazali zahvalnost ovom odlukom Vlade.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja "Malina" Zavidovići Nihad Imširović je kazao kako je ovo najteža godina u malinarstvu u proteklih 15 godina.

Trenutne otkupne cijene malina iznose od 2,30 u Zavidovićima do 2,60 KM u Olovu bez poticaja općina.

"Ovo je najteža godina koju mi pamtimo, a malinarstvom se bavimo već 15 godina. Zajedničkim snagama zadruga i komunikacijom s nadležnim ministarstvima uspjeli smo ostvariti naš uspjeh", kazao je Imširović.

Foto: sharonang/pixabay.com


Tagovi

Malinari Maline Podsticaji Cijena


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]