Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć voćarima
  • 27.04.2021. 09:40

Vjetar u leđa: Voćari u Srpskoj dobiće tri milona KM za štetu od mraza

Na sastanku održanom prošle sedmice u Gradišci zvaničnici Srpske proizvođačima u RS obećali su pomoć radi prevazilaženja problema uzrokovanih pandemijom korona virusa i nedavnim katastrofalnim mrazom.

Foto: Bojan Kecman (ilustracija)
  • 234
  • 262
  • 0

Voćare u Republici Srpskoj raduju najavljene mjere podrške Vlade RS i resornog Ministarstva, u cilju ublažavanja posljedica katastrofalnih mrazeva koji su nas zadesili u aprilu ove i prethodne godine.

Prema riječima predsjednika Udruženja voćara Republike Srpske, Dragoje Dojčinovića, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Boris Pašalić, obećali su poljoprivrednicima, na sastanku u Gradišci, značajnu finansijsku pomoć.

"Suma koja je namjenjena za uzgajivače, iznosila bi tri miliona maraka. Dobiće ih svi oni koji su evidentirani u Registru gazdinstava. Mi procjenjujemo da je šteta od mraza, koji je bio jači u odnosu na prošlu godinu, na nekih 2.000 hektara", kaže za Agroklub Dojčinović, dodajući da su zahvalni predsjedniku Dodiku i ministru Pašaliću što su im rekli da će se novac vrlo brzo isplatiti kako bi mogli da uđu u sezonu koja, zbog mraza, nije ni počela ali će moći u nastavku vegetacije da oporave zasade i pripreme ih za narednu godinu.

Minimalna površina pod zasadima 0,5 hektara

U danima pred nama definisaće se detalji u vezi sa isplatom pomoći i površine pod zasadima, za svaku vrstu voća i po svemu sudeći, ona će da bude minimalno 0,5 hektara i to za jabuku, krušku, šljivu, breskvu, trešnju i višnju.

Kako ocjenjuje predsjednik Udruženja voćara, ostale voćne vrste kao što su lješnik, borovnica, orah, nisu pretrpjele štetu od mraza i za te proizvođače pomoć neće biti isplaćena. Već sada je sigurno da je kod jabuka, najviše stradala sorta Ajdared, a velika šteta je i na sortama crveni i zlatni delišes, Breburn, Red prince, Red čif, Gala. Najmanje su stradali Greni Smit i Fudži.

"Kod šljiva šteta je na svim sortama, breskve skoro da neće biti, tu su gubici bili potpuni. Stradale su i ranije sorte trešanja i višanja, a kod krušaka najviše oštećenja primjećeno je na sortama Abate fetel, Junska ljepotica, Santa Marija i Viljamovka", istakao je naš sagovornik.  

Za proizvođače i 100.000 sadnica

Na pomoć mogu da računaju uzgajivači pomenutih vrsta od područja Novog Grada pa do Doboja, odnosno sjeverni i sjevero zapadni dio RS. Za voćare sa područja Majevice, Semberije, Sarajevsko - Romanijske regije i Hercegovine, neće biti isplate odšteta pošto nisu zabilježeni značajniji gubici od mraza.

Za sada, voće se nalazi u dobrom stanju na višim nadmorskim visinama ali tu uglavnom preovlađuju stare sorte, kao što je kod šljiva slučaj sa sortom Požegača. Poljoprivredne proizvođače u RS raduje i najava da će resorno Ministarstvo, posredstvom Udruženja voćara RS, pomoći nabavku 100.000 sadnica jabuka, krušaka, šljiva i breskvi.


Tagovi

Voćari Štete od mraza Dragoja Dojčinović Katastrofalni mrazevi Isplata pomoći Ministarstvo poljoprivrede


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.