Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šarka šljive
  • 15.09.2018. 12:30

Virus šarke šljive izaziva opadanje i do 90% plodova

Jednom zaraženo stablo virusom šarke šljive ostaje zaraženo tokom cijelog života.

Foto: PIS Vojvodina / Tatjana Veselinović
  • 1.210
  • 51
  • 0

Šljiva je bogato rodila ove godine, ali problem predstavlja virus šarke šljive (Plum pox virus), koji je primjetan u šljivicima. Prisutan je čak i na sorti stenlej, koja važi za otpornu. To je ekonomski vrlo štetna bolest šljive - kod osjetljivih sorti, kao što je požegača, može otpasti i do 90% plodova!

Simptomi virusa šarke šljive

Simptomi ovog virusa  javljaju se na listu u vidu: mozaičnog šarenila, prugastih i prstenastih pjega. Na plodovima se mogu uočiti blijedo ljubičaste pjege poluprstenastog izgleda. One su brazdolike i udubljene u meso ploda, koje se deformira. Dolazi do preranog opadanja plodova, koji su lošijeg kvaliteta i lošeg okusa, jer se mijenja odnos šećera i kiselina.

Sarka
Pjege na plodu (Foto: PIS Vojvodina / Gordana Cvetković )

Koje su mjere borbe protiv virusa šarke šljive?

Osnovna mjera u suzbijanju šarke šljive je korištenje zdravog sadnog materijala od registriranog proizvođača odnosno, sadnice bi trebale dolaziti iz rasadnika, čija je proizvodnja kontrolirana od strane nadležne institucije.

Jednom zaraženo stablo ovim virusom ostaje zaraženo tokom cijelog života.

"Mjera borbe je i krčenje zaraženih stabala, ali se postavlja pitanje - da li mjera krčenja zaraženih stabala može doprinjeti suzbijanju virusa? Jedino potpune mjere, izvedene do kraja, na teritoriji cijele države, mogu imati pozitivnog efekta. Svaka parcijalna aktivnost neće dati nikakve rezultate, zato što je virus veoma raširen, zaražen veliki  postotak stabala, koja su izvor za nove infekcije", smatra savjetodavka za zaštitu bilja Ivana Obradović.


Tagovi

Šarka šljive Virus Suzbijanje šarke šljive Ivana Obradović


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.