Berba lubenica u Turskoj traje već mjesec dana, a završava krajem maja.
Berba lubenica koje su u Turskoj posijane u plastenike sredinom januara, već su u aprilu bile spremne za berbu koja će se nastaviti do kraja maja. Godišnja proizvodnja lubenica u okolici grada Antalyja, smještenog na jugozapadnoj mediteranskoj obali Turske, procjenjuje se na oko 450.000 tona, navodi Posta.
Prodavači veletrgovcima prodaju lubenice za oko 0,5 do 0,65$ po kilogramu (0,83-1,08 KM), a prosječna težina lubenica je 5 do 10 kilograma.
Veli Demir lubenice uzgaja već 17 godina u plastenicima, na površini većoj od 10.000 kvadrata. Kaže kako uzgoj rajčice na toj površini košta oko 750$ (1.250 KM), a uzgoj lubenice je šest puta jeftiniji, 125$ (oko 210 KM). "Uzgoj paradajza, bundeve i patlidžana je skup dok je uzgoj lubenice jeftin i donosi veći povrat novca. Zato kao sekundarnu kulturu u svojim plastenicima uzgajam lubenice", kaže Demir.
Sjeme lubenicu siju oko 20. do 25. januara, a sa berbom počinju 15. do 20. aprila. Dakle, proizvodnja traje samo tri mjeseca. Svakodnevno ubere 15 do 20 tona lubenice i prodaje po gore navedenim cijenama čime su proizvođači vrlo zadovoljni.
Nakon što poberu lubenice, pojedini poljoprivrednici početkom augusta, u plastenike siju paradajz i beru ga oko 10. januara.
Prve lubenice u Turskoj dolaze upravo u ovom području, mjesec dana prije nego u drugim dijelovima zemlje i to zbog nadmorske visine i toplog vremena.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica