Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba kupina
  • 25.07.2017. 12:00

Urod kupina nikad bolji, a cijena?

Svi proizvođači imaju dogovoren otkup i unaprijed znaju količine koje trebaju isporučiti, a trenutna cijena otkupa koju su dobili od svih hladnjačara je 1 KM po kilogramu.

Foto: Jozue
  • 1.399
  • 94
  • 0

Proizvođači kupina u BiH ovih dana imaju pune ruke posla. Berba je krenula prije nekoliko dana, a vlasnici ističu kako urod nikada nije bio bolji. Mirzet Krehmić, član Saveza proizvođača jagodičastog voća BiH koji živi u Željeznom Polju, kazao je kako ima mnogo kupine na njegovom području.

"Kupinu smo donijeli prije pet godina iz Švicarske. Fino je rodila, lijepa klasa i berba. Ovo je najbolja godina do sada kada je u pitanju količina i kvaliteta", rekao je Krehmić za Klix.ba.

Svi proizvođači imaju dogovoren otkup i unaprijed znaju količine koje trebaju isporučiti. Nažalost, trenutna cijena otkupa koju su dobili od svih hladnjačara je 1 KM po kilogramu.

"Mi na cijene ne možemo utjecati. To je javno tržište. Kako bude svima, tako je i nama. Sve količine su otkupljene", rekao Krehmić.

Nadaju se rastu otkupne cijene

Na uzgoj kupine, pored maline oko čije otkupne cijene se vode borba već danima, odlučio se jer je mnogo lakše, a i zbog duže sezone berbe.

"Ušli smo u posao zbog produžene sezone berbe. Nakon maline ide branje kupine kako bi ljudi koji nigdje ne rade imali 4-5 mjeseci posla jer kupina se bere do kraja 10. mjeseca ukoliko dozvole vremenski uvjeti", kazao je Krehmić.

Uzgajivači kupina nadaju se da će otkupne cijene skočiti jer, kao i za maline, potrebno je mnogo ulaganja, ali očito nadležni to ne znaju cijeniti. Isti problem imaju i proizvođači kupina u regiji. Prema izjavama nadležnih, otkupna cijena ovisi od kretanja na tržištu u EU i regiji.

Foto: Jozue55/pixabay.com


Tagovi

Kupine Urod Cijena Berba Prodaja Otkup


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.