Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rđa na kupini
  • 10.11.2021. 11:00

Uočena žuta rđa lista i izdanaka kupine - izaziva značajne štete

Ovaj patogen dovodi do sušenja mladih izdanaka, a najveće štete prouzrokuje na osjetljivim sortama, poput sorte Thornfree koja je vrlo popularna i raširena jer ne sadrži trnje na stabljikama. Kako ga suzbiti?

Foto: PIS Srbija
  • 87
  • 16
  • 0

Patogen žuta rđa lista i izdanaka kupine (Kuehneola uredinis) može prouzrokovati značajne štete, jer dovodi do sušenja mladih izdanaka, a najveće štete pravi na osjetljivim sortama, poput sorte Thornfree koja je vrlo popularna i raširena jer ne sadrži trnje na stabljikama. 

Simptomi se uočavaju na svim nadzemnim dijelovima biljke, a najuočljiviji su na izdancima i lišću. Rđa kupine se javlja u drugom dijelu vegetacije.

Krajem vegetacije na naličju lista rodnih lastara pojavljuju se sitni, žuti uredosorusi. Ponekad su tako brojni da potpuno prekriju naličje lista u vidu žute brašnaste prevlake.

Uslijed jake zaraze napadnuti izdanci zaostaju u porastu, slabe i suše se, a može doći i do prijevremenog opadanja lišća sa rodnih grančica. U toku jedne vegetacije rđa kupine ostvaruje više sekundarnih infekcija. Prouzrokovač ove bolesti čitav životni ciklus obavlja na kupini.

Suzbijanje

U cilju suzbijanja ovog patogena najbitnije su preventivne mjere koje podrazumijevaju orezivanje i uništavanje oboljelih izdanaka poslije berbe, kao i prihrana đubrivima kako bi se biljka ojačala. Prilikom sadnje kupine treba odabrati sorte koje su tolerantnije prema ovoj bolesti. Od hemijskih mjera zaštite, u ovom periodu, u Prognozno-izvještajnoj službi zaštite bilje u RC Kruševac (susjedna Srbija, op.ur.) preporučuje se primjena preparata na bazi bakra.

Podsjetimo, godina je za proizvođače bila izuzetno problematična i bilo je teško odnjegovati malinu i kupinu, a da se zadrži visok prinos i dobar kvalitet. Kasni proljetni mrazevi, zatim grad, a onda izuzetno sušno ljeto. Pojedini su voćari kupinu morali jedno vrijeme da navodnjavaju, kako bi smanjili rizik od gubitka kvaliteta. 


Tagovi

Patogeni kupine Žuta rđa lista Žuta brašnasta prevlaka Bakar Prskanje Bolest kupine


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.