Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaražene sadnice
  • 27.03.2018. 16:00

UNDP: Zaražene maline ne predstavljaju opasnost za ljude

Nakon izvješća da su maline koje je distribuirao Program razvoja UN-a nakon poplava u Bosni 2014. godini bile zaražene bakterijama, organizacija UN-a izjavila je da bakterije nisu opasne.

Foto: Pexels/Kaboompics.com
  • 625
  • 48
  • 0

Ovih su dana u UNDP-u izjavili da sadnice malina distribuirane u Bosni kako bi pomogli zemlji da se oporavi od poplave 2014. godine, zaražene bakterijama Agrobacterium Tumefaciens (rak korijena) nisu štetne za ljude, piše Balkan Insight

"Bakterije pronađene na sadnicama nisu štetne za ljudsko zdravlje. Kontaminacija tla nije determinirana", navodi se u priopćenju UNDP-a.

Gubitke pretrpjelo više od 400 poljoprivrednika?

U medijima se pojavila informacija da je više od 400 poljoprivrednika pretrpjelo velike gubitke zbog zaraženih malina. U izvješću se navodi kako će poljoprivrednici tužiti UNDP, navodeći da je bakterija opasna i da je zagadila zemljište koje se sada ne može koristiti za usjeve za idućih pet godina.

Međutim, UNDP je izjavio da razmatra pritužbu i dodao da su sadnice bile uvezene iz zemlje EU i provjeravane fitosanitarnim pregledima u zemlji porijekla - i da je Bosna izdala potvrdu prije nego što su uvezena.

Uništili 180.000 sadnica u 2016.

"Tijekom distribucije došlo je do sumnje o stanju sadnica, što je rezultiralo zaustavljanjem daljnje distribucije u roku od 24 sata", kažu u svom izvješću te dodaju da je 81 poljoprivrednik koji je zasadio zaražene sadnice dobio zamjenski paket po svom izboru - bilo novih sadnica ili poljoprivredne opreme. 

Inspektorat Republike Srpske, potvrdio je BIRN-u da su zaražene sadnice otkrivene 2015. godine.

"Inspektorat je otkrio da su sadnice iz Poljske koje su uvezene preko tvrtke iz Mostara zaražene i dio njih je uništen, a kasnije se pratilo kome su bile podijeljene te su uništene", rekla je Dušanka Makivić iz Inspektorata RS dodavši da je u februaru 2016. godine uništeno je 180.000 biljaka.

UNDP je izjavio kako će njihovo konačno izvješće po pitanju sadnica biti dostupno javnosti kada bude dovršeno.


Tagovi

UNDP Zaražene sadnice Sadnice maline Poplava 2014. Dušanka Makivić Agrobacterium Tumefaciens


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]