Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkupna cijena malina
  • 19.08.2017. 08:00

Unatoč cijeni, malinari će napuniti bh. hladnjače

Proizvodnja maline se nije smanjila jer je došlo do ekspanzije i proširenja nasada tako da će proizvođači napuniti bosanskohercegovačke hladnjače do kraja.

  • 4.186
  • 281
  • 0

''Otkup maline za sezonu 2017. je u tijeku i nije završen. Završen je otkup dvogodišnjih sorti, trenutno iščekujemo isplatu. Trenutno se otkupljuju jednogodišnje sorte koje rađaju sve do prvih mrazeva. Za sada nema problema sa otkupom istih, hladnjače ne odbijaju robu što znači da ima još kapaciteta na raspolaganju'', rekao je za Agroklub.ba Edin Mameledžija iz Asocijacije ''Zajedno za bh. malinu''.

Mameledžija je rekao kako otkupna cijena maline nije nimalo zadovoljavajuća za proizvođače.

''Hladnjačari, su pod našom sumnjom napravili monopol, zajedničkim dogovorom nude isplatu maline po prosječnoj cijeni od 1,80 KM. Ako uzmemo u obzir da proizvođača malina košta dok je proizvede 2,10 KM za jedan prosječan prinos po dunumu, onda je jasno da ponuđena cijena ne pokriva ni troškove'', rekao je Mameledžija i dodao: ''Mi kao proizvođači ogorčeni smo ponuđenom cijenom i tražimo pomoć od države protiv tog za nas pod sumnjom udruženog monopolističkog sistema. Nije pošteno da se netko bogati preprodajom našeg proizvoda, dok mi proizvođači, ne da ne možemo zaraditi plaću, nego ni ulaganja ne možemo vratiti''.

Cijena ruši malinarstvo

Mameledžija smatra kako bi proizvođačima maline zadovoljavajuća otkupna cijena bila minimalno 3,00 KM. Ova cijena bi po Mameledžijnim riječima za ovu sezonu bila zadovoljavajuća, mogla bi donijeti razvoj malinarstva, za razliku od cijene 1,80 KM koja već dovodi do rušenja ove grane poljoprivrede.

''Svjedoci smo svakodnevnih snimaka košenja i čupanja malinjaka. Međutim, svjesni činjenice da je cijena maline na svjetskoj tržnici pala, pristali bi da nam je plate po 2,50 KM samo da preživimo svi skupa ovu sezonu, i nekako se pripremimo za novu. Uz poticaje od države došli bi nekako do 3,00 KM i onda bi nešto i zaradili'', objasnio nam je Mameledžija.

Zadovoljni otkupnom cijenom nisu ni malinari iz Bugojna. Kako nam je rekao Samir Mašić, predsjednik Udruženja proizvođača jagodičastog i bobičastog voća - "Bugojanska Malina" otkupna cijena koju su hladnjičari ponudili ne može pokriti troškove proizvodnje.

''Cijenom nismo zadovoljni, ali otkup ide. Većina hladničara je dosad objavila svoje otkupne cijene koje se kreću od 1,70 do 1,90 KM ovisno od sorte maline'', rekao je Mašić u čijem se udruženju nalazi 30 proizvođača maline s bugojanskog područja.

Ove godine smo napunili hladnjače

U 2016. godinu je proizvedeno 22.000 tona maline no hoće li malinari dosegnuti taj broj ove godine teško je reći.

''Veliki broj malinjaka ove godine je ostao neobran radi ponuđene niske otkupne cijene. Mnogo tona ovog voća ostalo je na granama. Duga i hladna zima donijela je masovna izmrzavanja malinjaka, kasni mrazevi i snijeg napravili su dodatne štete, a sad suša dovršava posao na jednogodišnjim sortama. Zbog svega navedenog proizvođači nisu zadovoljni ostvarenim prinosima no usprkos tome proizvodnja se nije smanjila jer je došlo do ekspanzije i proširenja nasada tako da ćemo napuniti bosanskohercegovačke hladnjače do kraja. Ove godine smo ih napunili, a naredne, ukoliko se ponove ovi scenariji, ne planiramo'', rekao je Edin Mameledžija.

Foto: Ashtray/bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Tagovi

BiH Malina Otkup Hladnjičari Edin mameledžija Samir mašić Bugojno Asocijacija zajedno za bh malinu


Autorica

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.