Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena maline
  • 19.06.2024. 07:30

Ukrajinski hladnjačali objavili otkupne cijene malina, uzgajivači nisu oduševljeni!

Cijene ukrajinske maline ne izazivaju oduševljenje poljoprivrednika, iako su znatno više od prošlogodišnjih.

Foto: Depositphotos/gorvik
  • 131
  • 27
  • 0

Ukrajinski hladnjačari su krenuli sa objavom nabavnih cijena maline, iako tek počinje sezona otkupa veleprodajnih količina maline za zamrzavanje, piše East Fruit.

Cijene trenutno variraju u zavisnosti od regiona. Tako se ovo voće u Lavovu cijeni na oko euro po kilogramu (42-44 UAH/kg), nešto skuplje je u regionima Kijeva i Žitomira - 1,1 eura (45-50 UAH/kg). Najjeftinije u regionima Hmeljnicki i Vinica - 79 centi (35 UAH/kg).

Takve cijene ne izazivaju oduševljenje poljoprivrednika, iako su znatno više od prošlogodišnjih. Štaviše, mnogi uzgajivači su već svjesni da su cijene na inostranim tržištima sada značajno porasle u odnosu na prošlu godinu i računaju da će za svoje bobičasto voće dobiti više.

Opšta situacija u zemlji će ipak odrediti finalnu cijenu

Ipak, u ovu računicu će "ući" ratna dešavanja u ovoj zemlji i isporuku električne energije što će uticati na stav hladnjačara prema cijeni, vjeruju.

Električna energija je bitan faktor cijene maline u Ukrajini (Foto: Depositphotos/VladimirNenezic)

"Najvjerovatnije će hladnjačari pokušati da prodaju proizvode, kako kažu, 'sa točkova', odnosno neće ih dugo čuvati, što će takođe negativno uticati na nabavnu cijenu", objašnjava za ovaj medij ekonomista u Investicioni centar Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO) Andrij Jarmak.

Nema vajde od prodaje malina na veliko: Cijene na štandu i do 14 KM za kilogram

U Srbiji, gdje su otkupne cijene maline za zamrzavanje uvijek više nego u Ukrajini, jer ta zemlja smrznutu malinu prodaje po najvišoj cijeni u Evropi, prva tura malina otkupljena je po 1,8 dolara za kg (oko 3,35 KM/kg) i očekuje se rast cijene. Na posljednjem sastanku malinara i ministra poljoprivrede Srbije, Aleksandra Martinovića odlučeno da početna otkupna cijena bude 250 din/kg (4,18 KM/kg). Međutim, jedna struja malinara neće pristati na cijenu ispod 350 dinara (5,85 KM).

 


Tagovi

Cijena maline Smrznuta malina Ukrajinske maline Hladnjačari Otkupna cijena


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...