Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malina
  • 11.04.2023. 16:30

Uklanjanje prve serije mladih izdanaka i obrada zemljišta u zasadima maline

Ukoliko ima mogućnosti za navodnjavanje izdanci za narednu godinu mogu se ostaviti i do kraja juna.

Foto: Depositphoto/thefutureis
  • 91
  • 11
  • 0

Obrada zemljišta u malinjaku ima veoma važnu ulogu jer se ovom agrotehničkom mjerom zemljište održava u rastresitom stanju i biljke mogu lako da usvoje mineralna đubriva koja se unesu, razbija se pokorica, zemljište je bolje obezbjeđeno vodom i vazduhom, što pogoduje boljem razvoju biljaka.

Prva proljetna obrada obavlja se, kako kaže stručnjak za zaštitu bilja Snežana Dragićević, obično poslije otapanja snjegova, prosušivanja zemljišta i nakon rasturanja stajnjaka i vještačkih đubriva, i to međurednim kultiviranjem, a u redu okopavanjem. Ovom obradom se rasturena mineralna đubriva i stajnjak unose na dubinu sedam do 10 cm.

"Međuredna obrada zemljišta rotacionim sitnilicama ima niz negativnih efekata i može doći do oštećenje korijenovog sistema maline, pojačavanje nepropusnog sloja zemljišta ispod rada freze, pa se sve više primjenjuje prašenje zemljišta", kaže savjetodavac i dodaje da radni dijelovi prašača rastresaju zemljište na sigurnoj dubini, uz istovremeno uništavanje korova.

Druga i treća obrada

Druga obrada, izvodi se sredinom aprila, u početku intenzivnijeg izbijanja i razvoja mladih izdanaka i rodnih grančica i to što pliće.

"Treću međurednu obradu trebalo bi uraditi početkom ili do sredine maja, pred cvjetanje. Ova operacija podrazumijeva tarupiranje ili košenje, dok u rednoj obradi kopanje ili plijevljenje. Tada se mogu uklanjati i prve serije mladih izdanaka i obaviti prihranjivanje. Redovno uklanjanje prijevremenih izdanaka maline doprinosi povećanju prinosa i obezbjeđuje rod dobrog kvaliteta", kaže Dragićević i dodaje da se izdanci uklanjaju mehanički i oni ne treba da prerastu visinu 10 do 15 centimetara.

Redovno uklanjanje prijevremenih izdanaka doprinosi povećanju prinosa (Foto: Sanja Dovečer)

"Ukoliko su prerasli tu visinu dolazi do zdrvenjanjavanja bazalnog dijela, a samim tim i težeg uklanjanja, obično tada ostaje 'patrljak' koji može biti zaražen bolestima, a osim toga iz pupoljaka koji ostanu na bazalnom dijelu mogu se razviti kržljavi izdanci koji ne obezbjeđuju dobar rod u narednoj godini", kaže ovaj stručnjak za voćarstvo.

Uklanjanje izdanaka - sve do 10 dana prije berbe

Ukoliko ima mogućnosti za navodnjavanje izdanci za narednu godinu mogu se ostaviti i do kraja juna. Oni, kako kaže stručnjak za voćarstvo, u toku berbe imaju 10 do 15 cm i ne smetaju, do kraja vegetacije imaju dobar porast i najčešće od 20 do 25 dobro razvijenih pupoljaka. Zajedno sa uklanjanjem prve serije mladih izdanaka uklanjaju se i izbojci (rodne grančice) na visinu od 30 do 40 centimetara od površine zemlje na rodnom izdanku. Na taj način obezbjeđuje se dobar rast i razvoj biljaka za narednu godinu, lakša berba, bolja osvijetljenost, veća cirkulacija vazduha.

"Sljedeću međurednu obradu preporučljivo je izvoditi po završenoj berbi, krajem jula ili početkom avgusta, i to nakon uklanjanja starih izdanaka koji su donijeli rod, odnosno djelimičnog prorjeđivanja novih izdanaka, čime bi se ovakvi mladi izdanci bolje pripremili za narednu vegetaciju", kaže Dragićević.

Uklanjanje novih izdanaka primjenom hemijskih preparata se kombinuje sa suzbijanjem korovskih biljaka. Tada se koriste kontaktni neselektivni herbicidi koji osim korova mogu uništiti i mlade izdanke maline. Sa herbicidima treba pažljivo postupati da se ne oštete rodne grančice. U zasadima maline koji su posađeni ove godine novi izdanci se ne uklanjaju. 


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Prolećna obrada Malinjak Snežana Dragićević Međuredna obrada Uklanjanje izdanaka Izbojci Neselektivni herbicidi


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva