Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja malina
  • 15.12.2014. 11:30

U tri godine podijelit će 1,5 mil. sadnica maline

Općina Bratunac u suradnji s brojnim donatorima, u naredne tri godine postojećim i budućim malinarima podijelit će 1,5 milijuna sadnica ovog voća kako bi se potaknulo širenje nasada i povećanje proizvodnje.

Foto: depositphotos.com
  • 1.300
  • 75
  • 0

U općini Bratunac u BiH, stanovništvo se već tradicionalno bavi proizvodnjom malina, a budući da malinarstvo osigurava solidan život za desetke obitelji, ne čudi da je u posljednje vrijeme povećan interes za podizanje novih i proširivanje postojećih nasada.

Malinarstvo - strateška grana poljoprivrede

Proizvodnja malina strateška je grana poljoprivredne proizvodnje ovog kraja budući da prirodni uvjeti pogoduju njenom uzgoju. Upravo iz tih razloga, Općina ulaže znatne napore u proširenje proizvodnje i motivaciju poljoprivrednika za bavljenje malinarstvom. Uz potporu Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske, Razvojnog programa UN-a, Japanske agencije za međunarodni razvoj te podršku brojnih drugih donatora, osigurat će se sredstva za 1,5 milijuna sadnica koje će u bratunačkom kraju pridonijeti zadržavanju stanovništva na selu i u poljoprivredi.

Za razvoj malinarstva bit će uloženo više od 2 milijuna maraka

Uzgajivačima je ove jeseni podijeljeno 190.000 sadnica, a s proljećem se akcija nastavlja. Prema riječima načelnika općine Bratunac, Nedjeljka Mlađenovića, projekt Općine Bratunac i agencije JICA vezan za razvoj malinarstva tog kraja, vrijedan je 2 milijuna maraka, no pored toga, u malinarstvo će biti uložena mnogo veća sredstva.

Ovim se projektom nastoji povećati broj uzgajivača malina i kupina, a time i zasađene površine što bi dovelo do krajnjeg cilja povećanja godišnje proizvodnje sa 2.000 na 4.000 tona ovog voća, iako se procjenjuje da će te količine biti i veće. S obzirm da su maline traženo voće na svjetskom tržištu, plasman im je osiguran. Sada je samo potrebno postojećim proizvođačima pomoći pri nabavi sadnica, a onima koji to tek planiraju postati, omogućiti lakši početak.

Foto: depositphotos.com; romrodinka


Tagovi

Općina Bratunac Poljoprivredna proizvodnja Sadnice maline Malinarstvo Uzgajivači malina Nedjeljko Mlađenović Razvojni program UN-a Japanska agencija za međunarodni razvoj