Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • cijena maline
  • 18.06.2021. 15:00

U toku je berba malina - hladnjačari ne idu ispod cijene od 4 KM, može biti samo veća?

Rod u malinjacima je veći nego prošle godine, ali nije u skladu sa očekivanjima. Cijenu diktira tržište, ali ispod 4 KM hladnjačari neće ići.

Foto: Depositphotos/gorvik
  • 201
  • 70
  • 0

U Podrinju je u toku berba malina, a prema procjenama hladnjačara ove godine proizvođači mogu da budu zadovoljni jer su izgledi da će za kilogram te voćke dobiti četiri KM. 

Proizvodnja "crvenog zlata" u ovom dijelu naše zemlje doživjela je pravu ekspanziju, započetu još prije par godina kada je većina voćara zasadila značajne površine pomenutom vrstom. 

U to vrijeme zarada je bila odgovarajuća, srazmjerna uloženom trudu. Međutim, nakon povoljnog perioda, desio se krah domaćeg malinarstva pa je tako u jednoj od sezona kilogram maline vrijedio samo 1,50 KM dok prije dvije godine, cijena nije bila veća od 2,20 KM, a u 2020. uzgajivačima se plaćalo oko 3,50 KM. Prema procjenama nekih farmera, ovogodišnji rod je podbacio, ali je zato kvalitet na visokom nivou, što im zapravo i daje nadu da bi cijena mogla pratiti njen kvalitet, piše Glas Srpske.

Iz Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića, "Vilamet", koje i okuplja najveće proizvođače navedene voćke, kažu da su prinosi u prosjeku za jednu trećinu lošiji u odnosu na one iz ranijih godina i da zemlje u okruženju imaju veću otkupnu cijenu tako da i proizvođači iz Podrinja očekuju da i kod nas bude na tom nivou. 

Visina premije za malinu nije dovoljna ?!

S druge strane, hladnjačari stoje pri svom stavu, da sigurno neće ići preko četiri marke u otkupu. 

"Prinosi u zasadima su veći nego prošle godine, ali nisu u skladu sa očekivanjima. Cijenu diktira tržište, ali ispod 4 KM nećemo ići, može biti samo veća do kraja berbe", istakao je jedan od najvećih otkupljivača u regiji Birač, Petko Rankić. Dodao je da je za sada kvalitet plodova dobar, voće otkupljuje i u FBiH, a u planu mu je otkup oko 1.500 tona maline.

Malina: Stari problemi i nezadovoljstvo premijama i ove sezone?

Podsjetimo, na početku godine proizvođači maline iz Bratunca, Srebrenice i Milića izrazili su nezadovoljstvo povodom najavljene visine premije za prošlogodišnji rod ove voćne vrste, a koja bi trebala da iznosi 0,10 KM za jedan kilogram. 

"Na području regije Birač, gdje i jeste njena najveća proizvodnja, lokalne samouprave ne izdvajaju podsticaje za malinare što uzrokuje nerentabilnost uzgoja, ali i smanjenje broja i intenziteta zasada ovog voća, a u krajnjem slučaju i cjelokupne proizvodnje", naveo je svojevremeno predsjednik Upravnog odbora "Vilameta", Ivan Stojanović.


Tagovi

Berba maline Otkup maline Cijena maline Hladnjačari Krah malinarstva Domaće malinarstvo Tržište Premije za malinu Otkupljivači


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine imamo dobru ponudu domaće jagode odličnog je kvaliteta jer u toku sazrijevanja nije bilo dugog kišnog perioda #jagoda #domaćajagoda #strawberry