Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Narandža
  • 22.07.2020. 07:30

U svijetu i dalje raste potražnja za narandžama, španske i afričke najtraženije

Potražnja za agrumima i dalje raste, što se takođe odražava i na njihove cijene. Glavne izvoznice narandži su južna Afrika, Peru, Čile i Australija. 

Foto: Jumpstory
  • 61
  • 4
  • 0

Potražnja za agrumima u Evropi još uvijek je dosta velika s obzirom na sezonsko voće koje se može naći u trgovinama, što se odražava i na njihove cijene. Glavne izvoznice narandži su južna Afrika, Španija, Čile i Australija.

Posljednje su na tržište širom Njemačke i Francuske stigle iz Egipta početkom jula, a cijena im je oko 34 KM po paketu. Takođe, u ponudi su i one španske iz Valencije čiji je cijena daleko veća.

U Njemačkoj i Francuskoj velika potražnja, ali i visoke cijene

"Virus nas je podstakao da jedemo više voća bogatog vitaminima. Očigledno je urod u Španiji bio manji pa su zbog toga cijene nešto veće. Velika je potražnja i za sokovima“, rekao je jedan potrošač za Fresh Plazu

Zašto je uvozno voće i povrće jeftinije od domaćeg?

Što se tiče Italije, na Siciliji je berba završila polovinom maja, a iako su količine veće u odnosu na prošlu godinu, brojni proizvođači tvrde kako im je prodaja gotovo nepromijenjena. Prosječna cijena je oko 19,5 KM po kilogramu, a najveći dio plasiran je po gradovima u Italiji. 

Izvoz je takođe bio dobar, a najveću potražnju imale su skandinavske zemlje, gdje se reputacija sicilijanskih narandža iz godine u godinu samo poboljšava. 

Španski izvoz u porastu

Uprkos smanjenoj berbi za 15-20% i prekookeanskoj trgovini, ovogodišnji izvoz iz Španije jako je zadovoljavajući. "Potražnja iz Andaluzije povećana je za 10% ako posmatramo količinu i za 17% ako promatramo vrijednost“, kaže proizvođač.

U martu, kada je koronavirus odjeknuo širom svijeta, tamošnji su izvoznici zabilježili najbolje rezultate ikad za citruse.  S druge strane, stvari su bile puno teže trgovcima jer su marže bile jako male uprkos visokim cijenama. 

Više od polovice EU narandži dolazi iz Španjolske

Strah im predstavljaju i moguće uvozne carine koje bi Velika Britanija mogla primijeniti i tako ugroziti tržište. Inače, Španija je lani izvezla 82.400 tona narandži u ovu zemlju, a gubitak tržišta bio bi koristan za zemlje poput Maroka, Tunisa i Egipta čiji bi se citrusi napokon našli u ponudi u britanskim trgovinama. 

U SAD najviše narandži iz Afrike i Čilea

Ovogodišnja sezona na Floridi, u Meksiku i dijelu Kalifornije gotovo je završena. Zbog koronavirusa, potražnja je bila jako velika i kao rezultat toga, one domaće brzo su nestale iz trgovina. Uvoz sada uglavnom dolazi iz Južne Afrike i Čilea, a cijene su nešto više.

Što se tiče Afrike, kao rezultat velike potražnje, izvoz iz južnih zemalja povećan je u odnosu na prethodnu godinu, a pad je zabilježen samo u jugoistočnoj Aziji. Trenutni i glavni problem proizvođačima i izvoznicima predstavlja spora logistika i zaostale pošiljke u lukama. 

Čile je do kraja prošle sedmice isporučio 29.995 tona Naveline naranče širom svijeta, od čega je 28.638 tona bilo namijenjeno SAD-u. Zahvaljujući koroni prodaja se povećala za 47,6% u odnosu na 2019. godinu.

Australija: Nova marka narandže 

Australija je trenutno u zimskoj sezoni. Istraživanje koje je provela kompanija Citrus Australia pokazalo je da su suhi uslovi doveli do proizvodnje slađeg, sočnog voća prošle godine. Količine su manje nego prošle godine, ali sa poprilično zdravim urodom. Nedavno je predstavljena i nova marka koja je posvećena australijskom domaćem tržištu. 

Prema posljednjim podacima (jun 2019.), količina australijske proizvodnje ostala je stabilna, s povećanjem od 1%, na 528.095 tona. Istovremeno, vrijednost je porasla za 7%, dosegnuvši 244,6 miliona eura. Količine izvoza smanjile su se za 1%, na 188.056 tona, ali vrijednost je porasla za 10 posto, na 189 mil. eura. Kina je bila glavno tržište s 33% ukupnog izvoza. Na sljedećem je mjestu Japan s 18%. 

U Kini prodaja pala, a voće se nakuplja u lukama

Zbog uticaja nekoliko glavnih događanja, poput trgovinskog rata između Kine i Sjedinjenih Država i krize koja je uslijedila nakon koronavirusa, stanje u Kini s uvozom citrusa nije toliko dobro kao prethodnih godina. Iako se tržište sada postupno oporavlja, pošiljke zaostaju. 

Zbog činjenice da su mnoge prehrambene usluge i ugostiteljske firme morale zatvoriti svoja vrata tokom krize, količina uvoza egipatskih narandži koja se koristila za sokove naglo je pala. Voće koje je već stiglo na tržište teško je prodati pa se u kineskim lukama samo nakuplja, tvrde izvoznici. 


Tagovi

Proizvodnja narandži Agrumi Potražnja Prodaja Izvoz Afrika Španija Cijena


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.