Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Noćnjak 2019
  • 22.03.2019. 18:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Neum

U Neumu najavljena izgradnja novih skladišnih i preradbenih kapaciteta

U neumskom Grand Hotelu, održava se 21. okupljanje maslinara u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije. Ovo je prvi puta da je skup hrvatskih maslinara izašao izvan granica RH.

Foto: Vedran Stapić
  • 82
  • 15
  • 0

Petak je na Noćnjaku već tradicionalno rezerviran za stručna predavanja i analizu prethodne maslinarske godine. U neumskom Grand Hotelu, na 21. okupljanju maslinara u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije, prvi je puta skup hrvatskih maslinara izašao izvan granica RH.

Blok predavanja je otvorio izaslanik Ministarstava poljoprivrede RH Krešimir Ivančić, prvi čovjek programa ruralnog razvoja susjedne Hrvatske.

Rade na dva važna dokumenta za budućnost sektora agrara

Pomoćnik ministra izvjestio je okupljene maslinare kako se u Hrvatskoj trenutno radi na dva važna dokumenta za budućnost sektora agrara, a koji će uvelike definirati obrise ekonomije ruralnog prostora u sljedećem desetljeću, tamo do 2030. 

Strategija poljoprivrede radi se u suradnji sa Svjetskom bankom i osnova je budućih politika, ali se paralelno radi i na novom Programu ruralnog razvoja za novo sedmododišnje razdoblje, od 2021. do 2027. godine. 

Na pitanje zašto je baš Svjetska banka uključena u izradu ovog važnog dokumenta Ivančić odgovara: "Mislim da nema bolje organizacije od Svjetske banke za izradu nacionalne strategije. Njihove reference govore za sebe. Ona će uključiti i domaće eksperte koji će zajednički raditi na izradi dokumenata. Moramo se maknuti od ideje da sve moramo sami. Zašto ne bismo neke poslove dali u ruke najboljim svjetskim stručnjacima u njihovim područjima?", odgovara Ivančić kontra pitanjem.

Udruživanje je jedina šansa za domaću poljoprivredu

Umjesto dosadašnjeg prvog i drugog stupa te tržišnih intervencija sada će sve biti u nacionalnom strateškom planu teškom 5,5 milijardi EUR-a novca iz EU blagajne, a očekuje se da će taj iznos uz nacionalno sufinanciranje biti na razini između 6 do 6,5 milijardi €

"Uključite se u donošenje tih važnih dokumenata i budite aktivni sudionici kreiranja nove politike", poručio je Ivančić hrvatskim proizvođačima. 

Promjena u narednom razdoblju će biti, s naglaskom na sinegriji proizvođača. "Udruživanje je jedina šansa za budućnost domaće poljoprivrede", kaže Ivančić koji je napomenuo kako će naglasak biti na aktivnostima proizvođačkih organizacija. One mogu biti različito ustrojene, a zadruge su najprirodniji oblik takvog udruživanja, rečeno je na stručnom skupu drugog dana Noćnjaka.

U kontekstu pomoći sektoru voćarstva, najavljena je i moguća izgradnja 20-ak objekata za obradu i skladištenje voća i povrća na široj nacionalnoj razini, a doznajemo da je u planu i jedna sušara. Radi se o konceptu gdje će imovina biti financirana EU i nacionalnim sredstvima, a dana na raspolaganje lokalnoj samoupravi koja će proizvođačkim organizacijama dati priliku upravljanja istom.

Uvodni blok stručnih predavanja vođen je od strane iskusnog moderatorskog dvojca doc.dr.sc. Krunoslava Dugalića i Lordana Ljubenkova, koji su u uvodnom dijelu obradili analizu protekle maslinarske godine.


Tagovi

Noćnjak 2019 Krešimir Ivančić Strategija poljoprivrede Program ruralnog razvoja Omotnica Svjetska banka


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)